niedziela, 27 października 2013

Muffinki owsiane


W ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem).

Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie też użyć mąki razowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 starte jabłko średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju
  • ok 1/3 szklanki miodu
  • garść rodzynek / żurawiny
  • po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe, itp.

Ciasteczka śmietanowe



Niezwykle łatwe, małoskładnikowe ciasteczka, idealne do porannej kawy :)

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 250g schłodzonego masła roślinnego
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • żółtko z 1 jajka
  • 2 łyżki cukru
oraz:
  • białko z 1 jajka
  • cukier do posypania

poniedziałek, 21 października 2013

Królowa jesieni - dynia, tym razem w tarcie


Dynia z każdym rokiem staje się coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :)

Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami.


Składniki:
Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie:
  • dynia, ok 0,5kg
  • mała cukinia
  • 2/3 opakowania sera feta
  • pomidor
  • 3 łyżki śmietany, jajko, przyprawy

Do przemyślenia...

W moich wędrówkach po sieci, znalazłam pewną mądrą  i skłaniającą do refleksji historię, którą chcę się z Wami podzielić.


Na jednej z uniwersyteckich auli, profesor filozof stanął przed swoimi studentami i położył przed sobą kilka przedmiotów. Kiedy zaczęły się zajęcia, wziął duży słoik i wypełnił go po brzegi kamieniami. Potem zapytał studentów czy ich zdaniem słój jest pełny, oni potwierdzili. Wtedy profesor wziął pudełko żwiru, wsypał do słoika i lekko potrząsnął. Żwir stoczył się w wolną przestrzeń między kamieniami. Profesor ponownie zapytał studentów czy słoik jest pełny, a oni z uśmiechem przytaknęli. Następnie profesor wziął pudełko piasku i wsypał go potrząsając słojem. W ten sposób piasek wypełnił pozostałą jeszcze wolną przestrzeń. Ostatni raz zapytał studentów czy ich zdaniem słój jest pełen. Wszyscy chórem odpowiedzieli, że tak. W końcu wykładowca wyjął spod biurka dwa piwa, otworzył je i wlał do słoika.
"Teraz" - powiedział profesor, chciałbym byście przyjrzeli się dokładnie temu słojowi. Przedstawia on Wasze życie...
Kamienie - to ważne rzeczy w życiu: Wasza rodzina, Wasza druga połówka, Wasze dzieci, Wasze zdrowie, Wasza życiowa pasja. Gdyby nie było wszystkiego innego, Wasze życie i tak byłoby wypełnione.
Żwir - to inne, mniej ważne rzeczy: praca, pieniądze albo samochód. Piasek symbolizuje rzeczy mało ważne i często bezwartościowe.
Jeżeli najpierw napełnicie słój piaskiem, nie będzie już miejsca na żwir, a tym bardziej na kamienie. Dlatego jeśli nie włożymy kamieni jako pierwszych, później nie będzie to możliwe. Tak jest też w życiu. Jeśli poświęcicie całą Waszą energię na drobne rzeczy, nie będziecie jej mieli na rzeczy istotne. Dlatego ważne jest, by zadać sobie pytanie: co stanowi kamienie w moim życiu?Następnie włożyć je jako pierwsze do słoika i dbać o nie. Zostanie Wam jeszcze dość czasu na inne sprawy. 
Dlatego spędzajcie czas z rodzicami i Waszymi rodzinami, odwiedzajcie dziadków, zabierzcie dziewczynę na obiad. Zważajcie przede wszystkim na kamienie - one są tym, co się naprawdę liczy; reszta to piasek.
W pewnym momencie, jedna ze studentek podniosła rękę i zapytała co oznacza piwo. Profesor uśmiechnął się i odpowiedział: Ciesze się, że o to spytałaś. Piwo, mówi nam, że bez względu na to jak zapełnione może wydawać się nam życie, to zawsze powinno być w nim miejsce na kilka piw w gronie przyjaciół.

niedziela, 13 października 2013

Jesienna tarta z grzybami



W ostatnim czasie pogoda nam dopisywała, ciepłe noce, ciepłe dni. Zatem grzechem byłoby nie skorzystać z tak przyjemnej aury :)

Wczoraj, we wspaniałym towarzystwie, wybrałam się do lasu na "grzyby". Choć z początku nasza przechadzka była mało obiecująca, postanowiliśmy się nie zrażać i czerpać przyjemność z przebywania na świeżym powietrzu, w otoczeniu natury. Lasy przybrały już kolory wszystkich odcieni złota i czerwieni!

Finalnie, udało mi się zgromadzić w koszyku skromną ilość grzybów, z której dzisiaj przygotowałam tartę. Efekty sprawdźcie sami.


Składniki:

Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie:
  • grzyby, ok. 50 - 70 dag
  • 1/2 cebuli
  • 2 - 3 plastry wędliny
  • bulionetka wołowa
  • opcjonalnie ostra papryczka
  • 200 ml śmietanty 18%
  • 2 jajka
  • zioła wg uznania (ja użyłam majeranku, tymianku, rozmarynu)