środa, 22 stycznia 2014

Burgery 100% homemade

Od jakiegoś czasu w Warszawie wszyscy obserwujemy modne na burgery. Jak grzyby po deszczu wyrastają hipsterskie knajpki, serwujące ten specjał, wg własnych receptur. Wraz z Ukochanym i znajomymi podążamy ich szlakiem, smakując tych wyrobów i oceniając zgodnie z naszą indywidualną skalą, ale ponieważ nie odnaleźliśmy jeszcze burgera idealnego, zdecydowaliśmy wraz z moim Wybrankiem stawić czoło temu zagadnieniu i własnoręcznie przyrządzić burgera doskonałego :)


Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy, aż po kotlety.

Efekty sprawdźcie i oceńcie sami :)


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Frittata z mięsem i rukolą



Co zrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :)

Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli.

Składniki (resztki znalezione w lodówce):
  • kawałek mielonego kotleta
  • ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę)
  • papryczka chilli
  • pomidory w puszce
  • jajka
  • zielenina - u mnie koperek i zioła prowansalskie
  • przyprawy: sól, pieprz

niedziela, 19 stycznia 2014

Twarożek inaczej



W ostatnim miesiącu, w jednym z popularnych supermarketów odkryłam przepyszny twaróg wędzony :) Doprawdy jest niesamowity! Każdy z mojej rodziny i najbliższych znajomych, kto go spróbował, podziela moją opinię.

Zatem pomysł na twarożek z warzywami.

Składniki:
  • pół opakowania twarogu wędzonego
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • 3 - 4 pomidory suszone
  • 1 świeży pomidor
  • koperek
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

piątek, 17 stycznia 2014

Muffiny z jabłkiem i rodzynkami



Kochani czytelnicy mojego zacnego bloga, dzisiaj przepis na łatwe w wykonaniu, szybkie, ZDROWE, a przy okazji bardzo smaczne muffiny :) Ich przygotowanie (wraz z upieczeniem) nie powinno zająć więcej niż godzinę. Na prawdę warto, z resztą sami sprawdźcie :)

Mojemu wybrankowi smakują bardzo, a to najzacniejsza dla mnie pochwała :D


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków owsianych
  • garść rodzynek
  • po łyżeczce: cynamonu, sody, proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru - można w zamian dodać słoik konfitur o dowolnym smaku (wówczas już nie dodajemy ani cukru, ani wody)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 małe jabłka (ew. 3 średnie lub 2 duże)

wtorek, 14 stycznia 2014

Muffiny z białą czekoladą i żurawiną



Dzisiaj kolejny wpis dla łasuchów :) Muffiny z białą czekoladą i żurawiną.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 85 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • żurawina
  • 100 - 150 g białej czekolady

Muffiny kawowo-czekoladowe



Na osłodę tego tygodnia, przepis na coś słodkiego z nutką kawy - przepis na muffiny :)


Składniki na 12 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego i 0,5 szklanki mleka (lub szklanka maślanki)

czwartek, 9 stycznia 2014

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym




Pomimo, że dotychczas zima jest dla nas w tym roku łaskawa, w styczniu temperatury +10 stopni, to cudowna sytuacja, ale ja nadal, nieustannie chcę lata, wiosny, słońca, długich dni... Wybiegam myślami w przód, szperam w poszukiwaniu ofert egzotycznych wakacji i rozmyślam, a właściwie chodzę z głową w chmurach :)

Tak właśnie, z tej tęsknoty za plażą i cudownym błogostanem postanowiłam ugotować pikantną zupę krewetkową z mlekiem kokosowym. Będę nieskromna, ale jest pyszna :D

W bliskiej przyszłości przygotuję ją z podwojonej porcji, a tymczasem dzielę się z Wami przepisem, z którego otrzymacie ok 4 - 5 porcji.

Składniki:
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • opakowanie krewetek ok 250 g
  • mleko kokosowe, 1 puszka
  • kilka pieczarek, ok 4-5 szt.
  • limonka
  • 2 papryczki chilli
  • szczypior
  • czosnek
  • łyżka masła
  • kukurydza mini kolby, 4 szt.
  • warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora
  • opcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki