środa, 24 września 2014

Korzenna zupa-krem z dyni i ziemniaków



Chłód jaki w ostatnich dniach panuje za oknem zmotywował mnie do przygotowania zdrowej, rozgrzewającej zupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj) z dodatkiem korzenia imbiru, wskazanego m.in. przy przeziębieniach (lub jako środek zapobiegawczy osłabieniu organizmu).

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 4 - 5 ziemniaków
  • papryczka chilli
  • korzeń imbiru ok 2 cm
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 litra bulionu warzywnego

wtorek, 23 września 2014

Jajecznica



Niby nic bardziej oczywistego. Jajecznicę potrafi przyrządzić chyba każdy, bo nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki. Jest domeną prostej kuchni kojarzonej z typowo "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem :)

poniedziałek, 22 września 2014

Zupa-krem z dyni i włoszczyzny



Z przykrością muszę przyznać, że lato w tym roku już do nas nie wróci. Już tęsknię za słońcem, świeżymi sezonowymi owocami, długimi beztroskimi dniami spędzonymi na świeżym powietrzu na aktywności fizycznej lub totalnym słodkim lenistwie...

Lecz jeśli nie mamy na coś wpływu, najlepiej płynąć z prądem, dostosować się do nowej rzeczywistości i dostrzec w niej pozytywy. Jesień, pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania, przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy!

Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki curry
  • 1 cm korzenia imbiru

Królowa jesieni - dynia


Przez długie lata dynia kojarzyła mi się z halloween, świętem zza oceanu, które z każdym rokiem coraz huczniej jest obchodzone również nad Wisłą.

Dzięki promocji tego warzywa, powiększa się grono miłośników dyni, co cieszy, bo jest to roślina nie tylko z ogromnym potencjałem kulinarnym, ale przede wszystkim zdrowotnym. I przeciwnie do pierwszego wrażenia po obejrzeniu powycinanych warzyw, nie straszy :)
Jest niskokaloryczna (ok 30 kcal w 100 gramach miąższu), bogata w witaminy (A, PP, z grupy B) i minerały, w tym potas, wapń, fosfor, przy czym nie zawiera sodu, dlatego jest zalecana osobom z nadciśnieniem i przebywającym na diecie odchudzającej. Ma właściwości odkwaszające i wzmacniające, a podczas obróbki termicznej nie traci na swej wartości :)
Najlepiej wybierać dynię dojrzałą, ponieważ im bardziej intensywnie pomarańczowy jest jej miąższ, tym więcej witamin B1, PP i karotenu zawiera.

niedziela, 21 września 2014

Słodko-słona przekąska ze śliwkami w roli głównej



Śliwki często są kojarzone z pozytywnym wpływem na układ trawienny, jaki bezsprzecznie mają, jednak to nie wszystkie ich zalety. Owoce te obok witamin (A, B, C, E), zawierają również składniki mineralne takie jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Poprawiają samopoczucie, koją układ nerwowy, poprawiają samopoczucie oraz mają właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :)

Jak jeść śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :)

Składniki:
  • kilka słodkich śliwek
  • ser feta
  • mięta
  • papryczka chilli

Sos:
  • łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy miodowej
  • pieprz

czwartek, 18 września 2014

Diet food - pomysł na posiłek do pracy



Podczas jednej z bezcelowych wycieczek po sklepie i oglądania niemal wszystkiego co znajduje się na półkach, przez przypadek natknęłam się na paczuszki z makaronem Diet Pasta. Dziwnie wyglądające opakowanie choć nie urzekło zwróciło moją uwagę. Gdyby nie opis i informacja o składzie i kaloryczności produktu, nie wylądowałoby w moim koszyku. Bo właśnie skład tego produktu najbardziej mnie zaintrygował. Produkt nie zawiera cukru, tłuszczu, ani glutenu. W 100 gramach makaronu znajdziemy 0,5 g węglowodanów, 4,5 g błonnika i jedynie 6,4 kcal!!! Cukru, białka i tłuszczu brak (0 g).

środa, 17 września 2014

Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję


Jak możemy przeczytać w wikipedii, hummus to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, wywodząca się z Libanu. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Saladyn w czasach wypraw krzyżowych.

Obecnie hummus możemy jeść na całym świecie, a jego sławę zawdzięczamy głównie wegetarianom i weganom, ponieważ jest to danie bardzo zdrowe i bogate w białko pochodzenia roślinnego.

Źródłem białka w hummusie jest ciecierzyca czyli groch włoski, która z powodzeniem może zastąpić mięso, ponieważ zawiera białko o korzystnym dla nas składzie aminokwasowym (przypominający pełnowartościowe białko zwierzęce), co cieszy osoby na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest bogata w fosfor, potas, żelazo, błonnik i witaminy z grupy B. Od lat wykorzystywane są właściwości lecznicze ciecierzycy. Jest pomocna m.in. w łagodzenia kaszlu, infekcji górnych dróg oddechowych, bólu głowy; wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz odporność organizmu (dzięki uzupełnieniu niedoborów witamin i minerałów). Przez niektórych jest również traktowana jako afrodyzjak, dzięki działaniu pobudzającemu.


wtorek, 16 września 2014

Pasta tahini

Gładka, aromatyczna pasta tahini, przyrządzona z prażonego sezamu to stosowany od wieków przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej.

Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok ciecierzycy jest też jednym z głównych składników nadających niepowtarzalny smak hummusowi (o którym więcej dowiecie się TU).

Składniki:
  • 5 łyżek białego sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • woda

poniedziałek, 15 września 2014

Kasza jaglana z warzywami - pomysł na posiłek do pracy


Jak jeść zdrowo w pracy? Niby proste, ale nie dla wszystkich. Dodatkowo wielu z nas zwyczajnie szkoda czasu na przygotowywanie sobie pojemniczków z posiłkami, a szkoda bo naprawdę warto!
Wbrew pozorom, poświęcenie 30 czy 50 minut dwa razy w tygodniu, to niewielkie wyrzeczenie za korzyści jakie w zamian otrzymujemy. 

piątek, 12 września 2014

Nalewka śliwkowa korzenna



Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :)

Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania!

Składniki:
  • 2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 2 łyżki miodu
  • kilka goździków (np. 4 szt.)
  • ok 5 do 10 cm kory cynamonu

wtorek, 9 września 2014

Sok z malin na zimę wg przepisu mojej Kochanej Babuni :)



Najwyższa pora rozpocząć przygotowania zapasów przed zimą. Spośród przeróżnych dżemów, powideł, wek, kiszonek dla mnie najcenniejszym jest sok z malin, który od lat przygotowuje moja Kochana Babunia. Chyba nie muszę wspominać, że jest przepyszny! Niemal normą jest, że jego zapasy wypijam jeszcze przed zakończeniem roku, a więc de facto przed rozpoczęciem tej najcięższej i najzimniejszej zimy... :)

Moglibyście zapytać po co ten sok?  Maliny oprócz cennych kwasów organicznych, witamin, substancji mineralnych wpływających na układ odpornościowy, mają właściwości przeciwgorączkowe, napotne i rozgrzewające, jakie zapewnia zawarty w owocach malin kwas salicylowy pobudzający gruczoły potowe, oraz olejki eteryczne, które rozgrzewają. To sprawia, że sok jest najlepszą "pierwszą pomocą" w domowej apteczce, gdy porządnie przemarźniemy lub zacznie nas "łamać" w kościach.

Dodatkowo maliny mają m.in. właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne, a kwas elagowy jaki zawierają jest antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu oraz wg najnowszych doniesień ze świata nauki, ma właściwości przeciwnowotworowe.

Chyba bardziej zachęcać Was do zrobienia soku nie muszę , ale dodam, że w dodatku jest pyszny!
Gorąca herbata z cytryną i sokiem z malin jak dla mnie deklasuje kubek najlepszej gorącej czekolady :)

czwartek, 4 września 2014

Sałatka z pieczonej papryki z kozim serem



Jeśli lubicie paprykę, to najtańsza jest właśnie teraz :)

Możemy ją jeść nie tylko w postaci świeżej (surowej) czy marynowanej, ale też pieczonej, np. jako główny składnik sałatki.

Składniki:
  • papryki w różnych kolorach
  • ser kozi (można go zastąpić zwykłym lub fetą)
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

wtorek, 2 września 2014

Sos ze świeżych grzybów


Pomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego Grzybobrania miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu.

Składniki:
  • miseczka grzybów ok 300 g
  • cebula
  • śmietana
  • łyżka mąki
  • świeżo mielony pieprz
  • bulion, 200 ml

Placuszki warzywne (bez mąki)



Czasem najzwyczajniej w świecie mamy ochotę na placki. Wydaje mi się, że placki ziemniaczane królują w gustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego smaku, zawierają też dużo tłuszczu. tego się nie da uniknąć.

Jako zamiennik wymyśliłam placki warzywne, do których nie używamy mąki, a smażymy je na znikomej ilości oleju. Zachęcam Was do spróbowania, poszukiwania smaków i kombinowania. Smacznie nie zawsze znaczy niezdrowo :)

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • mała cukinia lub pół większej
  • 2 jajka
  • otręby pszenne
  • płatki owsiane (ewentualnie)
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, wegeta

poniedziałek, 1 września 2014

Nalewka z kwiatu czarnego bzu



Nalewki zazwyczaj przygotowuje się z owoców, ale przekornie przedstawiam przepis na nalewkę z kwiatów z drzewa czarnego bzu. Gwarantuję, że jej smak będzie niepowtarzalny :)
Przepis autorstwa mojej Babci :)

Składniki:
  • 200 g kwiatu czarnego bzu
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 kg cukru
  • kwasek cytrynowy
  • 0,5 l spirytusu

Podane składniki dotyczą jednej porcji. Na zamieszczonych poniżej zdjęciach wykonywałam nalewkę z kilku porcji, dlatego składników jest odpowiednio więcej :)


Nalewki z truskawek



Dzisiaj po 3 miesiącach od nastawienia moich pierwszych nalewek, rozlałam je do butelek, by w spokoju czekały jeszcze kilka miesięcy na konsumpcję.

Na pierwszy ogień wzięłam truskawki. Bo czy coś, w czego skład wchodzą te owoce może być niesmaczne? Według mnie nie może :)