środa, 29 października 2014

Obłędny deser lodowy z figą i śliwką w karmelu z dodatkiem whisky!


Zachwytom nad tym deserem nie ma końca!!! Jest tak smaczny, że na same wspomnienie odczuwam wzmożoną produkcję śliny ;)

Przepis ten poznałam na warsztatach z coraz popularniejszym kucharzem, Sebastianem Olmą, a jego sekret tkwi w prostocie i właściwym łączeniu składników. Serwując go gwarantuję, że podbijecie serca każdego z gości!

Składniki:
  • 3 świeże figi
  • 6 świeżych śliwek
  • pół szklanki cukru
  • łyżka masła
  • kieliszek whisky lub brandy


wtorek, 28 października 2014

Rozgrzewająca, zimowa herbata z imbirem, goździkami, pomarańczą i sokiem malinowym

 
Zima, zimno, coraz zimniej... 

Gdy za oknem mróz, a dni są tak krótkie, że czasem mamy wrażenie, iż wcale ich nie było! (budzimy się gdy jeszcze jest ciemno, wracamy do domu gdy już jest ciemno), poziom naszej wewnętrznej radości notuje spadki, tracimy odporność, a wraz z nią chęć na wszystko, to znak! Znak, że coś się dzieje i trzeba temu zaradzić :)
Najlepszym sposobem jest podjęcie aktywności, jakiejkolwiek. Znalezienie sobie hobby, spędzanie czasu na świeżym powietrzu - codzienny 30-minutowy spacer to niewielkie poświęcenie, a może zdziałać cuda, lub podjecie aktywności fizycznej. Pozytywne zmęczenie i wyzwalające się endorfiny przywrócą nam na nowo optymizm i chęć do życia :)

Niewielkim, ale niezwykle pysznym, domowym sposobem na poprawę humoru, rozgrzanie i wzmocnienie organizmu oraz dostarczenie cennych składników jest przygotowanie zimowej herbatki z dodatkiem imbiru, goździków, pomarańczy i soku malinowego, który przygotowaliśmy latem (PRZEPIS) :)

Składniki:
  • herbata czarna
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • 2 plasterki pomarańczy
  • kilka goździków
  • sok z malin


poniedziałek, 27 października 2014

Madera, raj na Oceanie Atlantyckim


Uwielbiam gotować, jeść, smakować, ale podróżować kocham od lat. Choć jeszcze w swych wojażach nie przekroczyłam granic Europy, na myśl o wyjeździe cieszę się jak dziecko, niezależnie od tego czy to odpoczynek w kraju, czy poza nim. Każdy wypad pozwala nam się oderwać od dnia codziennego, na chwilę zapomnieć o troskach, spojrzeć na wszystko z innej perspektywy, poznać nowe miejsce, ludzi, zwyczaje, tradycje, kuchnie. Każda podróż nas czegoś uczy, oswaja świat. Pozwala nam się nim zachwycać, bo w nieznanym miejscu wszystko przyjmujemy na nowo, dostrzegamy to, na co miejscowi nie zwracają uwagi. Zaś po powrocie do domu swoje otoczenie (przynajmniej przez kilka pierwszych dni) również przyjmujemy inaczej, bardziej świadomie.

Jednak wracając do sedna, piszę ten post by podzielić się z Wami wrażeniami z wakacji, na które wraz z Najukochańszym wyjechaliśmy z początkiem paźdzernika na Maderę, nazywaną krainą wiecznej wiosny i podzwrotnikowym rajem, co w pełni potwierdzamy!

Madera - Funchal

Funchal jest stolicą wyspy. Pierwsi osadnicy pojawili się w miejscu dzisiejszego miasta ok 1424 roku i dzięki łagodnemu ukształtowaniu linii brzegowej osada w szybkim czasie stało się największym miastem z ważnym portem portem handlowym, w którym żeglarze w drodze z i do Nowego Świata.

niedziela, 26 października 2014

Madera - ogród botaniczny na wzgórzu Monte

Monte, obecnie luksusowe przedmieścia Funchal, dawniej odrębna miejscowość uzdrowiskowa, do której przybywali kuracjusze już w XIX wieku, m.in. Karol I Habsburg.

Miejscowość znajduje się na wzgórzu, na wysokości 570 m n.p.m. Jedną z atrakcji jest przejażdżka kolejką linową Teleferico do Funchal i podziwianie wspaniałych widoków na Funchal, wybrzeże i okolice z przeszklonych wagoników. Dolna stacja kolejki znajduje się w dzielnicy Zona Velha tuż przy nadbrzeżu, nie sposób jej nie zauważyć. Podróż trwa ok 15 minut.

Madera - Camara de Lobos


Camara de Lobos nas zachwyciło! To niezwykle malownicze miasteczko, dawna wioska rybacka założona w 1430 roku, jest obecnie drugim co do wielkości miastem Madery. 

Klimat miejscowości w głównej mierze tworzy zlokalizowany w centrum osady niewielki port rybacki.

Urok tego miejsca docenił sam Winston Churchill, który podczas podróży po Maderze uwiecznił piękno Camara de Lobos na swoim obrazie.

Madera - Mochico


Do pierwszej stolicy Madery dojechaliśmy autobusem nr 3 linii zielonej SAM. Mochico to spokojne, klimatyczne miasteczko ze sztuczną piaszczystą plażą, XV-wiecznym kościołem i XVIII-wieczną fortecą, które warto odwiedzić i spędzić w nim choćby część dnia.

Madera - Santa Cruz


W drodze powrotnej z Mochico do Funchal wysiedliśmy w mieście Santa Cruz. W przewodnikach można przeczytać wiele pochlebnych opinii o tym małym miasteczku z białymi, zadbanymi domkami, które rzekomo urzekają i tworzą osobliwy urok tego miejsca. Niestety pomimo najszczerszych chęci i pozytywnego nastawienia, nas nie urzekło. Nie odnaleźliśmy w nim autentyczności i swojskości charakterystycznej dla Madery. Santa Cruz było wręcz pozbawione lokalnej ludności, jakby wyludnione i "zrekonstruowane" na potrzeby turystów z Niemiec i Wielkiej Brytanii.

Niemniej warto, by każdy z Was miał własną opinię o tym miejscu, jeśli będziecie na wyspie, warto odwiedzić miasto i spędzić w nim choć godzinę. Poniżej zdjęcia z naszej wizyty :)

sobota, 25 października 2014

Kalafior z bułką tartą



Kolejna podróż w czasie do beztroskiego dzieciństwa, niewyszukanych, prostych prawdziwych smaków jakim bez wątpienia jest kalafior z przesmażoną na maśle bułką tartą. Kwintesencja tego dania tkwi w jego prostocie. Takie zwyczajne, wręcz "biedne" potrawy na świecie są coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa.

Doceńmy zatem tradycyjną polską kuchnię i rozkoszujmy się kalafiorem :)

Składniki:
  • kalafior
  • masło (nie margaryna)
  • bułka tarta
  • sól


czwartek, 23 października 2014

Nalewka z malin z dodatkiem miodu


Do przygotowania kolejnej nalewki w mojej "wytwórni" użyłam wrześniowych malin, tym lepszych, bo samodzielnie zerwanych w ogródku wujka :)

Składniki:
  • 2 kg malin
  • 1,5 kg cukru
  • 5 pełnych łyżek miodu
  • 1,5 litra wódki
  • czas


środa, 22 października 2014

Sałatka nicejska



Zdrowa, pożywna sałatka nicejska z powodzeniem może zastąpić cały posiłek. Dzięki białku zawartemu w tuńczyku i jajkach jest bardzo sycąca. Idealna w domu i w pracy, na obiad lub kolację, np po intensywnym wysiłku fizycznym.

Składniki:
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • puszka tuńczyka w oleju
  • garść rukoli
  • garść czarnych oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, tymianek, oregano
  • łyżka octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa z oliwek, ok 5 łyżek

poniedziałek, 20 października 2014

Zupa krem z dyni z nutką orientu, bo z dodatkiem mleka kokosowego



Jesienna zupa krem ze wspomnieniem wakacji w tle - jesienna, bo z sezonowych warzyw - dyni, z dodatkiem marchwi i cebuli, zaś wspomnienie wakacji zawdzięczamy dodatkowi mleka kokosowego. Delikatna, ale niezwykle bogata w smaku, pyszna! Pisząc ten post zajadam się tą niezwykłą zupą i zapewniam Was, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie :)

Składniki:
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1,5 litra bulionu
  • duża cebula
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • pestki dyni, kolendra do przystrojenia

Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym



Jak już kiedyś wspominałam obydwoje z Najukochańszym gustujemy w kuchni orientalnej. Poniżej przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem, której niepowtarzalny smak nadaje świeża trawa cytrynowa. Tą zupą chciałam sprawić przyjemność Wybrankowi i nieskromnie powiem, że odniosłam wielki sukces ;)

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jeśli lubicie kuchnię Wschodu oraz jeśli jej nie lubicie, bo ta zupa może zmienić Wasze przekonania!


Składniki:
  • mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra
  • filet z kurczaka
  • 1,5 puszki mleka kokosowego
  • kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk)
  • 4 papryczki chilli
  • łyżka cukru trzcinowego
  • sos rybny
  • sok i skórka otarta z dwóch limonek
  • sos sojowy
  • makaron soba

niedziela, 19 października 2014

Na osłodę...ryż zapiekany z sezonowymi owocami



Od kilku dni "chodził za mną" ryż, jednak nie miałam pomysł na to z czym go zjeść. Sam, suchy nie jest zbyt atrakcyjną potrawą, zyskuje w towarzystwie dodatków, to one nadają daniom z ryżem charakter.

Zdecydowałam się na wersję słodką, ryż zapiekany z sezonowymi owocami. W lodówce znalazłam jabłka i kilka śliwek, wszystko co mi do kulinarnego szczęścia w danym momencie było potrzebne :)

Składniki:
  • torebka ryżu
  • jabłko
  • kilka śliwek
  • łyżka masła
  • cynamon (ew. imbir), cukier, miód

piątek, 17 października 2014

Muffiny dyniowe


Dynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe.

Składniki:
  • 0,7 - 1 kg surowej dyni
  • garść rodzynek / żurawiny
  • 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu

poniedziałek, 13 października 2014

Warzywa pieczone


Nigdy nie podejrzewałam, że coś tak trywialnego, może smakować do tego stopnia niesamowicie!
Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez nas pieczone, smażone bądź spożywane na surowo.

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich piec, gorąco do tego zachęcam i czekam na pełne zdziwienia i niedowierzania komentarze o nowych smakach, które odkryjecie :)

czwartek, 9 października 2014

Zupa-krem z sezonowych warzyw



Zawsze stroniłam od gotowania zup, bo w tym mistrzynią (według mojej subiektywnej oceny) jest moja Mama, jednak zupy krem, to co innego. Przygotowanie ich jest banalne, daje możliwości eksperymentowania ze składnikami, ośmiela :) Zapewne klasyczne zupy dla wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu.

Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :)

Składniki:
  • pół główki kapusty
  • kilka ziemniaków
  • kilka łodyg selera naciowego
  • bulion warzywny, 0,5 l
  • sól, pieprz, majeranek, ew. maggi
  • grzanki
  • masło / oliwa

środa, 8 października 2014

Zupa cebulowa


Do przygotowania tej zupy skłonił mnie Najukochańszy. Sama chyba nigdy nie sięgnęłabym po to "płaczliwe" warzywo i popełniłabym tym samym ogromny błąd!!! Cebula, po odpowiedniej obróbce jest przepyszna i w niczym nie przypomina silnego w smaku i zapachu oraz często przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody.

Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 1 l bulionu
  • 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne)
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, tymianek
  • bagietka
  • ser żółty