piątek, 14 sierpnia 2015

Koktajl szpinakowy warzywno-owocowy


Pyszny! Zdrowy, łatwy w przygotowaniu zielony koktajl owocowo-warzywny z ziarnami. Dla każdego freak'a zdrowego odżywiania :)

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • seler naciowy, 2 łodygi
  • pomarańcza
  • sok z połowy cytryny
  • pół awokado
  • mleko roślinne
  • nasiona chia
  • po łyżce siemienia lnianego, wiórków kokosowych, mielonego ostropestu plamistego
  • mięta, kilka listków
  • opcjonalnie - kiwi

środa, 12 sierpnia 2015

Tort bezowy z kremem i owocami


Bezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem TUTAJ. Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami.

Składniki:

Beza- zgodnie z przepisem z bloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami:
  • szklanka białek
  • 2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu

Krem:
  • słodka śmietanka 30% lub 36%, kartonik 300 ml
  • opakowanie serka mascarpone, ok 250 g
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • maliny
  • borówka amerykańska
  • listki świeżej mięty
  • opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny)

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

sobota, 8 sierpnia 2015

Koktajl z czerwonych owoców


Od kilku dni mamy w kraju tropikalną pogodę, temperatura sięga niemal 40 stopni, media alarmują, aby chronić się przed słońcem, używać kremów z filtrem, zakrywać głowę, pić dużo wody, itd, itp.
W takiej temperaturze nasze łaknienie maleje, ponieważ krew, która normalnie otacza żołądek, koncentruje swe działania w obrębie skóry, by sprawnie chłodzić organizm. Jednak aby mieć siłę i dobrze się czuć, nie możemy zapominać o jedzeniu. W takie dni proponuję Wam lekkie, pożywne koktajle owocowe lub owocowo-warzywne z dodatkiem mleka, które dostarczą nam niezbędnej energii, witamin i składników pokarmowych, a nie obciążą żołądka, więc nie będziemy ospali i ociężali.

Składniki:
  • mleko roślinne
  • czarna porzeczka
  • arbuz
  • malina
  • truskawka (mrożona)
  • wiśnia
  • opcjonalnie - odżywka białkowa

wtorek, 4 sierpnia 2015

Sałatka z zielonych warzyw z tofu


Po kilku miesiącach codziennego jedzenia mięsa, mój organizm chce od niego odpocząć, dlatego w sierpniu stawiam na dietę bezmięsną. Jednak dietę przemyślaną, która dostarczy wszystkich niezbędnych składników oraz białka. A jak wiadomo potrzeba matką wynalazku, którym w moim przypadku jest zielona sałatka z tofu :)

Składniki:
  • cukinia, kilka plasterków
  • 1/2 ogórka
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 1/2 awokado
  • 1/2 kostki tofu
  • nać pietruszki
  • olej
  • sos sojowy
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • ulubione przyprawy

Puszysty omlet z owocami sezonowymi


Wspomnienie dzieciństwa - pyszny, puszysty omlet z dodatkiem sezonowych owoców, który rozpływa się z ustach... Można się rozmarzyć, a jeszcze lepiej zmaterializować te marzenia i zjeść :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do smażenia

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Koktajl ze szpinaku z owocami


Zdrowy, smaczny, sycący koktajl ze szpinaku z owocami i siemieniem lnianym dostarczy niezbędnych składników, witamin i kwasów tłuszczowych. Koniecznie spróbujcie!


Składniki:
  • kiwi
  • 1/3 banana
  • 100 g świeżego szpinaku
  • łyżka siemienia lnianego
  • 200 g mleka roślinnego

niedziela, 2 sierpnia 2015

Obiad z patelni


Są takie dni, że nie mamy czasu lub ochoty na wymyślne dania. W lodówce świeci światło, a nam nie chce się wyjść z domu. Macie tak? Mnie dzisiaj ten stan dopadł i żeby nie zamawiać pizzy lub innego bezwartościowego, kalorycznego posiłku, a mimo wszystko zjeść wartościowy posiłek przygotowałam danie z resztek, który zjadłam prosto z patelni :)

Bo nigdy nie ma sytuacji bez wyjścia :)

To co wykorzystacie do jego przygotowania oczywiście zależy od tego co znajdziecie w swoich zapasach, u mnie były to:
  • seler naciowy
  • resztka cukinii
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • jajko
  • kilka kotlecików z soczewicy i kaszy gryczanej (przepis znajdziecie TUTAJ); oczywiście możecie wykorzystać inny składnik

sobota, 1 sierpnia 2015

Ciasteczka musli z płatkami owsianymi i bakaliami


Słodycze to dla wielu jedna z najgorszych zmór  i zgub zgrabnej sylwetki. Dałabym dużo, aby były zdrową i bezkaloryczną przekąską, która nie odkłada się w postaci tłuszczu na brzuchu, biodrach i w innych miejscach ciała... Choć tego pewnie nigdy nie uda mi się osiągnąć, warto próbować i dążyć do udoskonalania ich :)
jedną z prób są pyszne ciasteczka musli z płatków owsianych i bakalii, praktycznie bez dodatku cukru, bo dwie łyżeczki osobiście przeboleję :)

Przepis otrzymałam od koleżanki z boga http://szydlakicudaki.blogspot.com/ o zuperłnie odmiennej niż kulinarna tematyce. Zachęcam Was do odwiedzin strony :)

Zaś do przygotowanie ciasteczek będziecie potrzebować:
  • 100 g masła
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • w dowolnych ilościach: dowolne otręby, pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki, daktyle, ...