Po okresie świątecznego biesiadowania i nieuniknionego przejedzenia, proponuję coś lekkiego. Danie na bazie kaszy pęczak i warzyw, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając go.
Przy okazji chcę Was przekonać do jedzenia kasz. Przywykliśmy do jedzenia ziemniaków pod różnymi postaciami (gotowane, pieczone, smażone, pure). Tymczasem w porównaniu z nimi kasze są skarbnicą wartości odżywczych, zwłaszcza pęczak - całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski, który jest kilkukrotnie bogatszy w m.in. wapń, żelazo,błonnik i białko niż kasze rozdrobnione.
Składniki:
- kasza pęczak, 1 szklanka
- cukinia
- marchewka
- pieczarki, 5 sztuk
- kawałek kapusty białej
- papryczka chilli
- pojedyncza pierś z kurczaka
- olej
- przyprawy (curry, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz czarny, sól)
Wykonanie:
Szklankę kaszy przez kilka godzin moczymy w chłodnej, przegotowanej wodzie. Następnie gotujemy. Woda powinna przewyższać kaszę o jedną wysokość, czyli jeśli w rondelku warstwa kaszy to 3 cm, wody powinno być na wysokość 6 cm.
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej wody. Pod koniec gotowania solimy i dodajemy 2 - 3 łyżki oleju (np. rzepakowego), całość mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem.
Warzywa myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę drobno kroimy i razem z pozostałymi warzywami dusimy, podlewając niewielką ilością wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz