Wiosna w pełni, za oknem jest cudownie zielono, świeżo i zwyczajnie pięknie! Aż chce się żyć :)
Czekając na sezonowe owoce, ja zwłaszcza na ukochane truskawki!!!, nie zapominajmy o odrobinie rozkoszy :) Wiem, że teraz większość osób przykłada szczególną wagę do wagi i wyglądu, by przed latem zdążyć pozbyć się nadprogramowych kilogramów i niechcianego tłuszczyku, dlatego jako alternatywę proponuję Wam zdrowy (bo z jabłkami) deser lodowy, który przyjemnie schłodzi, ale i ogrzeje, bo na upały musimy jeszcze chwilę (lub dwie, trzy,...) cierpliwie poczekać.
Składniki:
- ok 2 małe jabłka
- garść rodzynek
- łyżeczka lub dwie soku z cytryny
- ulubione lody - polecam waniliowe, fajnie komponują się z jabłkami :)
- bita śmietana, polewa - opcjonalnie
Wykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w cząstki i przekładamy do garnka. podlewamy niewielką ilością wody, a następnie na małym ogniu dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać.
Według upodobań, do owoców możecie dodać np. garść rodzynek, które urozmaica je.
Jabłek nie słodziny, cukier zawarty w owocach pod wpływem temperatury skrystalizuje się, w dodatku będziemy je jeść ze słodkimi lodami i dodatkami, nie potrzebujemy już dodatkowych kalorii.
W zamian dla zróżnicowania smaków, możemy dodać trochę soku z cytryny.
Gdy owoce są miękkie i gotowe do spożycie przekładamy je na spód naczynia, w którym będziemy podawać deser. Następnie na wierzch kładziemy lody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz