Dzisiaj mój ukochany kleik ryżowy, wersja na słodko, z cynamonem i rodzynkami. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem, jest delikatne i lekkostrawne, a jednocześnie niesamowite w swej prostocie i w smaku :)
Składniki:
- ryż
- rodzynki
- cynamon
- masło
- sól, cukier
Wykonanie:
Ryż zalewamy wodą w proporcji 1:4 (na szklankę ryżu 4 szklanki wody) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Gdy ryż trochę się rozgotuje, delikatnie go solimy i dodajemy łyżkę masła, mieszamy i dalej wolno gotujemy.
A następnie wsypujemy cynamon i trochę cukru.
Mieszamy i gotujemy do chwili, aż woda w całości zostanie wchłonięta przez ryż.
Gotowy kleik jemy na ciepło, lub zimno :) Osobiście uwielbiam dodać do niego łyżkę duszonych jabłek.
Smacznego!
2 komentarze:
Świetny przepis :) Czy ma to znaczenie jaki ryz ?
Nie, z każdego białego ryżu wyjdzie super kleik :) Nie może to być jedynie ryż w torebkach.
Prześlij komentarz