środa, 12 lutego 2014

Zupa krem z warzyw sezonowych



Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :)

Składniki:
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • pół małej cebuli
  • 1/4 selera
  • pietruszka
  • kilka suszonych grzybów
  • pół papryczki chilli
  • otręby owsiane
  • sól, pieprz
  • pestki słonecznika lub dyni



Wykonanie:

Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody.


Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki.


Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę.


Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać, że zwielokrotnią one swoją objętość, zatem musimy dokładać je rozważnie :)
Mieszamy nasz wywar i po 10 minutach ponownie miksujemy.


Podajemy na gorąco z prażonymi pestkami słonecznika lub dyni oraz szczypiorkiem.

Brak komentarzy: