wtorek, 11 lutego 2014

Kleik ryżowy z cynamonem i rodzynkami


Dzisiaj mój ukochany kleik ryżowy, wersja na słodko, z cynamonem i rodzynkami. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem, jest delikatne i lekkostrawne, a jednocześnie niesamowite w swej prostocie i w smaku :) 


Składniki:
  • ryż
  • rodzynki
  • cynamon
  • masło
  • sól, cukier


Wykonanie:

Ryż zalewamy wodą w proporcji 1:4 (na szklankę ryżu 4 szklanki wody) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.


Gdy ryż trochę się rozgotuje, delikatnie go solimy i dodajemy łyżkę masła, mieszamy i dalej wolno gotujemy.


Po kilku minutach dodajemy rodzynki, w ilości takiej, jak lubicie :)


A następnie wsypujemy cynamon i trochę cukru.


Mieszamy i gotujemy do chwili, aż woda w całości zostanie wchłonięta przez ryż.


Gotowy kleik jemy na ciepło, lub zimno :) Osobiście uwielbiam dodać do niego łyżkę duszonych jabłek.


Smacznego!

2 komentarze:

Karolina pisze...

Świetny przepis :) Czy ma to znaczenie jaki ryz ?

Unknown pisze...

Nie, z każdego białego ryżu wyjdzie super kleik :) Nie może to być jedynie ryż w torebkach.