Nie wiem jak jest z Wami, ale gdy w powietrzu czuć wiosnę, chce mi się sięgać po zdrowe produkty i warzywa, żeby czuć się lekko i mieć energię do życia!
Dzisiaj proponuję przepis naleśniki szpinakowe z otrębami owsianymi oraz dwa rodzaje nadzienia :)
Składniki:
Naleśniki:
- opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 2 jajka
- łyżka oleju
- czubata łyżka mąki
- szczypta soli
I. Nadzienie z serem feta:
- 1/3 kostki sera feta
- 4 - 5 pomidorów suszonych
II. Nadzienie z makrelą:
- pół wędzonej makreli
- 2 jajka na twardo
- łyżka ketchupu
- 10 g śmietankowego serka kanapkowego
- pieprz
Wykonanie:
Naleśniki:
Szpinak rozmrażamy, odlewamy wodę, która się zebrała, dodajemy jajka, mleko, otręby sól i mieszamy.
Następnie dodajemy olej oraz, jeśli to konieczne (gdy ciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy.
Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienia.
I. Nadzienie z serem feta:
Pomidory kroimy w drobną kostkę
II. Nadzienie z makreli.
Pół wędzonej makreli obieramy ze skóry, usuwamy ości i przekładamy do miseczki.
Gdy wszystkie składniki naszego dania są już gotowe, przystępujemy do nakładania nadzienia na ostudzone naleśniki i zawijania :)
2 komentarze:
szpinak, miłości moja :D
świetny pomysł, mają śliczny kolor :) pozdrawiam
Prześlij komentarz