niedziela, 2 marca 2014

Szarlotka



Moimi ulubionymi słodkimi wypiekami bezsprzecznie są cista z owocami, a wśród nich pierwsze miejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli i sody
  • kostka margaryny do pieczenia, 250 g
  • 4 łyżki stołowe zimnej wody

Farsz:
  • jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • kilka łyżek wody do duszenia jabłek
  • sok i skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :)
  • kilka ziarenek soli
  • opcjonalnie rodzynki, cynamon


Wykonanie:

Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy razem ręką lub mikserem, do momentu gdy uformują się drobne okruszki ciasta.


Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę.


W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona


Kroimy w plasterki i dusimy na wolnym ogniu.


Do jabłek dodajemy opakowanie cukru pudru, sok z cytryny (ilość wg Waszego smaku i upodobań) oraz skórkę otartą z cytryny i ew. rodzynki, po czym dusimy je pod przykryciem.

Gdy zmiękną, zestawiamy z gazu, ustawiamy pod kątem, by pozbyć się nadmiaru soku, który zgromadził się w naszym nadzieniu.


W tzw. "między czasie" nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 - 200 stopni, przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem, po czym z lodówki wyjmujemy ciasto.

Dzielimy je na części w proporcji 1:2. Większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy).


 Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut.


Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek.


Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką pozostałego ciasta, którą możemy dodatkowo przystroić kawałkami ciasta, wyciętymi foremkami, u mnie są to kwiatuszki :)

Nasz wypiek, po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, lub przed wstawieniem do piekarnika, posmarować wierzch ciasta rozmąconym jajkiem.


 Oraz posypać je cukrem (kryształ).


Pieczemy ok 40 - 45 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku.


Podajemy na zimno.


Lub na ciepło :) Wersję na ciepło polecam z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i polewą!
Mniammm :D


Gorrrrąco polecam!

Brak komentarzy: