poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej

Święta, święta i po świętach, pozostał po nich śnieg, przepełnione brzuchy i pewnie +1 lub 2 kilo nadbagażu, co czuję sama po sobie.
Jednak nie zrażajmy się tak błahymi sprawami :) Za rogiem czyha wiosna, słońce i godziny spędzone na świeżym powietrzu.

Tymczasem nadal w duchu świąt przedstawiam moją propozycję na obiad wgronie rodziny.

Składniki:
  • 3 podwójne piersi z kurczaka lub jedna duża pierś z indyka
  • 2 zupy cebulowe
  • duże opakowanie śmietany

Pierś myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, przekładamy do naczynia żaroodpornego

i obsypujemy zupami cebulowymi, mieszamy, następnie odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), by się wszystko przemacerowało.


Na ok 2 godziny przed podaniem, wyjmujemy mięso, dodajemy śmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.


Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu.

Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem,... :)

Brak komentarzy: