poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Pęczakowe kaszotto z warzywami



Po okresie świątecznego biesiadowania i nieuniknionego przejedzenia, proponuję coś lekkiego. Danie na bazie kaszy pęczak i warzyw, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając go.

Przy okazji chcę Was przekonać do jedzenia kasz. Przywykliśmy do jedzenia ziemniaków pod różnymi postaciami (gotowane, pieczone, smażone, pure). Tymczasem w porównaniu z nimi kasze są skarbnicą wartości odżywczych, zwłaszcza pęczak - całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski, który jest kilkukrotnie bogatszy w m.in. wapń, żelazo,błonnik i białko niż kasze rozdrobnione.


Składniki:
  • kasza pęczak, 1 szklanka
  • cukinia
  • marchewka
  • pieczarki, 5 sztuk
  • kawałek kapusty białej
  • papryczka chilli
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • olej
  • przyprawy (curry, bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz czarny, sól)




Wykonanie:

Szklankę kaszy przez kilka godzin moczymy w chłodnej, przegotowanej wodzie. Następnie gotujemy. Woda powinna przewyższać kaszę o jedną wysokość, czyli jeśli w rondelku warstwa kaszy to 3 cm, wody powinno być na wysokość 6 cm.

Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej wody. Pod koniec gotowania solimy i dodajemy 2 - 3 łyżki oleju (np. rzepakowego), całość mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem.


Warzywa myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Kapustę drobno kroimy i razem z pozostałymi warzywami dusimy, podlewając niewielką ilością wody.


Kurczaka kroimy w kostkę, chilli w paski i smażymy przyprawiając curry.


Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą.


Smacznego!

Brak komentarzy: