Składniki:
- 8 - 10 dużych buraków
- 30 dag mięsa mielonego
- ser feta
- łyżeczka suszonego oregano
- skórka otarta z cytryny
- sól, pieprz
- cebula
Wykonanie:
Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku ok 25 minut.
Polecam gotować buraki minimum kilka godzin wcześniej, a w miarę możliwości dzień wcześniej, by zdążyły ostygnąć i nie parzyły nas podczas dalszej obróbki.
Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.
1 komentarz:
Mam pytanie odnośnie tego wpisu (http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/03/tarta-z-jabkami-i-kruszonka.html)
Jakich wymiarów jest Twoja blaszka do tarty? Kupiłam dzisiaj formę i jest mała (jej średnica to 16 cm) mogłabyś mi powiedzieć jakich proporcji składników muszę użyć?:) Z góry dziękuję :*
Prześlij komentarz