piątek, 4 lipca 2014

Buraki faszerowane


Składniki:
  • 8 - 10 dużych buraków
  • 30 dag mięsa mielonego
  • ser feta
  • łyżeczka suszonego oregano
  • skórka otarta z cytryny
  • sól, pieprz
  • cebula



Wykonanie:

Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku ok 25 minut.

Polecam gotować buraki minimum kilka godzin wcześniej, a w miarę możliwości dzień wcześniej, by zdążyły ostygnąć i nie parzyły nas podczas dalszej obróbki.


Warzywa wyjmujemy do ostygnięcia.


Obieramy ze skórki, przy pomocy noża usuwamy część, z której wyrasta botwina oraz wąs :)


Odkrajamy i zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek.


Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy.


Z cytryny ocieramy skórkę.


Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy.


Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. 


Po upieczeniu, wyjmujemy i podajemy na rukoli :)


Smacznego!

1 komentarz:

studentka zarządzania pisze...

Mam pytanie odnośnie tego wpisu (http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/03/tarta-z-jabkami-i-kruszonka.html)
Jakich wymiarów jest Twoja blaszka do tarty? Kupiłam dzisiaj formę i jest mała (jej średnica to 16 cm) mogłabyś mi powiedzieć jakich proporcji składników muszę użyć?:) Z góry dziękuję :*