niedziela, 14 grudnia 2014

Zupa krem z dyni i batata


Batatowy szał dotarł również do nas! Słodkie ziemniaki popularne w Ameryce Południowej i Środkowej, bo stamtąd pochodzą, coraz szumniej podbijają również polską scenę kulinarną.

Batat uważany za jedno z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Bulwa batata jest o 50% bardziej odżywcza od ziemniaka. Jest źródłem m.in. potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia oraz witamin z grupy B, A, E, beta karotenu, kwasu foliowego czy błonnika. Lista zalet słodkiego ziemniaka jest bardzo długa. Zachęcam Was do zgłębienia tego tematu, ale dzisiaj przepis na krem, którego jednym ze składników jest opisana bulwa :).


Składniki:
  • 1 batat
  • dynia
  • mała marchew
  • czosnek, 1 - 2 ząbki
  • bulion, 0,7l
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Batata oraz dynię będące w mniej więcej takiej samej ilości obieramy ze skóry i kroimy. Podobnie postępujemy z małą marchewką.


Warzywa dodajemy do przesmażonego na łyżce oliwy czosnku i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 do 20 minut, do zmięknięcia.


Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki macie :) i gotujemy jeszcze chwilę, do całkowitego ugotowania warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę.


Zupa jest dosyć słodka w smaku, dlatego dla przełamania proponuję podawać ją z serem kozim, pestkami lub zieleniną.


Smacznego :)


1 komentarz:

Foodmania pisze...

uwielbiam zarówno dynię, jak i bataty, także krem dla mnie pierwsza klasa :)