środa, 10 grudnia 2014

Zupa krem z kabaczka


Kabaczka z ekologicznej przydomowej uprawy dostałam od cioci już na początku jesieni. Długo zastanawiałam się co z niego przyrządzić, usmażyć, upiec, faszerować,... Żaden z tych pomysłów nie przemówił do mnie wystarczająco, dlatego leżał i czekał na odpowiedni moment, który wreszcie nadszedł :).

Ponieważ uwielbiam zupy, przygotowałam z niego krem. A jak to z kremem bywa, choć ostatnio jest modny i powszechnie promowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych z Was, którzy lubią kremowe zupy :)

Składniki:
  • średniej wielkości kabaczek
  • seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • mała marchewka
  • olej, sól, pieprz
Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki.


Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i przesmażamy do zeszklenia się jej.


Kabaczek obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na wolnym ogniu z pozostałymi warzywami, pod przykryciem.


Podobnie kroimy bulwę oraz łodygi selera i dodajemy do pozostałych warzyw (opcjonalnie możecie dodać również małą marchewkę).


Wszystko dusimy pod przykryciem ok 20 minut, a następnie zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni,...


Smacznego! :)

1 komentarz:

Foodmania pisze...

zarówno kolor, jak i konsystencja są świetne!