wtorek, 16 grudnia 2014

Krewetki w mleku kokosowym


Orientalne smaki ponownie zawitały na naszym stole, talerzach, podniebieniach i szczęśliwych brzuszkach, tym razem za sprawą pysznych krewetek w mleku kokosowym :)

Składniki:
  • 0,5 kg krewetek
  • łyżka masła
  • 3 - 4 szalotki (lub mała cebulka, bądź cebula cukrowa)
  • kilka ząbków czosnku, ok 4 szt.
  • papryczka chilli
  • 1 cm świeżego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  • sok z połowy limonki
  • puszka mleka kokosowego, 400 ml
  • bagietka do podania
Wykonanie:

Na łyżce masła przesmażamy rozdrobniony czosnek, cebulę, chilli oraz imbir wraz z kurkumą.



Gdy cebula się zeszkli, a aromat składników będzie wyraźnie wyczuwalny w powietrzu, na patelnię dodajemy mleko kokosowe oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut, mieszając by nic nie przywarło do dna naczynia, następnie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut. W tym czasie krewetki zmiękną, przyjmą smaki składników dania, a sos zgęstnieje i odparuje.


Danie podajemy z ryżem lub świeżą, chrupiąca bagietką posypane kolendrą lub jeśli akurat nie macie jej w swojej kuchni, natką pietruszki.


Smacznego! :)

1 komentarz:

posmakujto! pisze...

Mniam! Moje smaczki :)