Orientalne smaki ponownie zawitały na naszym stole, talerzach, podniebieniach i szczęśliwych brzuszkach, tym razem za sprawą pysznych krewetek w mleku kokosowym :)
Składniki:
- 0,5 kg krewetek
- łyżka masła
- 3 - 4 szalotki (lub mała cebulka, bądź cebula cukrowa)
- kilka ząbków czosnku, ok 4 szt.
- papryczka chilli
- 1 cm świeżego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- sól do smaku
- sok z połowy limonki
- puszka mleka kokosowego, 400 ml
- bagietka do podania
Wykonanie:
Na łyżce masła przesmażamy rozdrobniony czosnek, cebulę, chilli oraz imbir wraz z kurkumą.
Gdy cebula się zeszkli, a aromat składników będzie wyraźnie wyczuwalny w powietrzu, na patelnię dodajemy mleko kokosowe oraz sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut, mieszając by nic nie przywarło do dna naczynia, następnie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut. W tym czasie krewetki zmiękną, przyjmą smaki składników dania, a sos zgęstnieje i odparuje.
Danie podajemy z ryżem lub świeżą, chrupiąca bagietką posypane kolendrą lub jeśli akurat nie macie jej w swojej kuchni, natką pietruszki.
Smacznego! :)
1 komentarz:
Mniam! Moje smaczki :)
Prześlij komentarz