środa, 12 sierpnia 2015

Tort bezowy z kremem i owocami


Bezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem TUTAJ. Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami.

Składniki:

Beza- zgodnie z przepisem z bloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami:
  • szklanka białek
  • 2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu

Krem:
  • słodka śmietanka 30% lub 36%, kartonik 300 ml
  • opakowanie serka mascarpone, ok 250 g
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • maliny
  • borówka amerykańska
  • listki świeżej mięty
  • opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny)


Wykonanie:

Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników wg przepisu z linku TUTAJ.



Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce kompotowe, blendujemy je bez dodatku cukru. Są bardzo fajnym dodatkiem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecany zwłaszcza dla osób, które nie bardzo lubią słodkości.


Następnie przystępujemy do przygotowania kremu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijamy śmietankę do momentu, aż mikser zacznie w niej zostawiać wyraźne ślady. To bardzo istotne, ponieważ śmietany nie możemy "przebić", wtedy powstanie masło :)

Zatem gdy osiągniemy pożądany stan, dodajemy cukier waniliowy i pomału, łyżkami dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera mieszamy do uzyskania gładkiej, puszystej, jednolitej masy.

Połowę kremu wykładamy na jeden placek bezy, układamy na nim troszkę owoców, następnie przykrywamy drugą bezą i postępujemy tak samo, czyli wykładamy na niego resztę kremu, pozostałe owoce i przyozdabiamy listkami mięty.


Smacznego! Tort jest do prawy przepyszny, ja nie potrafię oprzeć się dokładce :)

1 komentarz:

Cukry Proste pisze...

Zasypany tyloma owocami musi być pyszny:)