czwartek, 21 maja 2015

Jajecznica ze szparagami


Sezon szparagowy jest już w pełnym rozkwicie! Jest krótki, dlatego korzystajcie z niego intensywnie :) Jak dla mnie w prostocie tkwi siła, zatem dzisiaj banalnie prosta i nieziemsko pyszna jajecznica ze szparagami.

Składniki:
  • kilka szparagów
  • jajka
  • masło klarowane
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki i w przypadku białych szparagów, obieramy  ich łodygi obieraczką do ziemniaków z włóknistej otoczki, w przypadku zielonych warzyw nie jest to zazwyczaj koniecznie. Dzielimy na cząstki i przesmażamy kilka minut na klarowanym maśle.



Gdy warzywa zmiękną, na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy do ulubionej przez każdego z Was konsystencji jajecznicy. My preferujemy wersję z całkowicie ściętymi jajkami, ale to kwestia indywidualna :)


Przed podaniem posypujemy świeżo skrojonym koperkiem.


Smacznego!

Brak komentarzy: