Sezon szparagowy jest już w pełnym rozkwicie! Jest krótki, dlatego korzystajcie z niego intensywnie :) Jak dla mnie w prostocie tkwi siła, zatem dzisiaj banalnie prosta i nieziemsko pyszna jajecznica ze szparagami.
Składniki:
- kilka szparagów
- jajka
- masło klarowane
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki i w przypadku białych szparagów, obieramy ich łodygi obieraczką do ziemniaków z włóknistej otoczki, w przypadku zielonych warzyw nie jest to zazwyczaj koniecznie. Dzielimy na cząstki i przesmażamy kilka minut na klarowanym maśle.
Gdy warzywa zmiękną, na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy do ulubionej przez każdego z Was konsystencji jajecznicy. My preferujemy wersję z całkowicie ściętymi jajkami, ale to kwestia indywidualna :)
Przed podaniem posypujemy świeżo skrojonym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz