niedziela, 27 października 2013

Muffinki owsiane


W ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem).

Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie też użyć mąki razowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 starte jabłko średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju
  • ok 1/3 szklanki miodu
  • garść rodzynek / żurawiny
  • po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe, itp.



Wykonanie:

Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre.


Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy wg uznania ulubione bakalie, ziarna, orzechy.


Foremki wypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut.


Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu...


Tak przyrządzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne na przekąskę, jak również jako pełnowartościowe śniadanie :).

3 komentarze:

gin pisze...

Takie muffinki są idealne na śniadanie albo podwieczorek, pycha!

teenager ;) pisze...

owsiane muffiny smakują mi najbardziej :) uwielbiam takie wypieki !

Agnieszka Rytych pisze...

Przepyszne!