W ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem).
Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie też użyć mąki razowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 starte jabłko średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- ok 1/3 szklanki miodu
- garść rodzynek / żurawiny
- po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu
- opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe, itp.
Wykonanie:
Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre.
Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy wg uznania ulubione bakalie, ziarna, orzechy.
Foremki wypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut.
Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu...
Tak przyrządzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne na przekąskę, jak również jako pełnowartościowe śniadanie :).
3 komentarze:
Takie muffinki są idealne na śniadanie albo podwieczorek, pycha!
owsiane muffiny smakują mi najbardziej :) uwielbiam takie wypieki !
Przepyszne!
Prześlij komentarz