Dynia z każdym rokiem staje się coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :)
Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami.
Składniki:
Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html
Nadzienie:
- dynia, ok 0,5kg
- mała cukinia
- 2/3 opakowania sera feta
- pomidor
- 3 łyżki śmietany, jajko, przyprawy
Wykonanie:
Z dyni usuwamy miąższ wraz z pestkami i kroimy cienko, podobnie jak cukinię.
Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta.
Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku.
Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę.
Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno czy odgrzewana na drugi dzień :) Na obiad, kolację, przystawkę czy przegryzkę.
Zachęcam Was do spróbowania!
Smacznego :)
1 komentarz:
Bardzo ciekawy przepis :) moja lekko zmodyfikowana tarta juz siedzi w piekarniku, zobaczymy jak będzie smakować :)
Prześlij komentarz