czwartek, 26 lutego 2015

Pieczony dorsz z warzywami


O zaletach spożywania ryb chyba nie trzeba nikogo przekonywać, było na ten temat powiedziane już wiele m.in. poprzez kampanie społeczne :)

Dlatego dzisiaj w trosce o zdrowie i piękny wygląd proponuję dorsza z warzywami w wersji dietetycznej, bo pieczonego.

Składniki:
  • filety z dorsza
  • ulubione warzywa, ja wykorzystałam marchew, pietruszkę, cebulę, ale wszystkie pozostałe również będą się nadawać
  • sól, pieprz, suszony koperek
  • oliwa
  • pergamin

Wykonanie:

Polecam kupić filety, które myjemy, osuszamy, a następnie na kwadratowym kawałku pergaminu układamy warzywa, oraz rybę, całość skrapiamy oliwą i oprószamy ulubionymi przyprawami.



Następnie zawijamy boki tak, by powstała kwadratowa paczuszka. Zawiniątka układamy w naczyniu żadoodpornym i pieczemy ok 45 minut (w zależności od wielkości filetu) w temperaturze ok 180 - 200 stopni.


Po tym czasie zarówno dorsz jak i warzywa są gotowe do spożycia. Każde zawiniątko pergaminu to osobna porcja, którą możecie nałożyć rodzinie na talerz, lub przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.


Smacznego :)

Brak komentarzy: