O zaletach spożywania ryb chyba nie trzeba nikogo przekonywać, było na ten temat powiedziane już wiele m.in. poprzez kampanie społeczne :)
Dlatego dzisiaj w trosce o zdrowie i piękny wygląd proponuję dorsza z warzywami w wersji dietetycznej, bo pieczonego.
Składniki:
- filety z dorsza
- ulubione warzywa, ja wykorzystałam marchew, pietruszkę, cebulę, ale wszystkie pozostałe również będą się nadawać
- sól, pieprz, suszony koperek
- oliwa
- pergamin
Wykonanie:
Polecam kupić filety, które myjemy, osuszamy, a następnie na kwadratowym kawałku pergaminu układamy warzywa, oraz rybę, całość skrapiamy oliwą i oprószamy ulubionymi przyprawami.
Następnie zawijamy boki tak, by powstała kwadratowa paczuszka. Zawiniątka układamy w naczyniu żadoodpornym i pieczemy ok 45 minut (w zależności od wielkości filetu) w temperaturze ok 180 - 200 stopni.
Po tym czasie zarówno dorsz jak i warzywa są gotowe do spożycia. Każde zawiniątko pergaminu to osobna porcja, którą możecie nałożyć rodzinie na talerz, lub przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz