poniedziałek, 2 lutego 2015

Rustykalna tarta z jabłkami


Dzisiaj przepis na ciasto, zaryzykuje stwierdzenie, że ciasto dietetyczne, bo z ciemnej mąki, niewielkiej ilości cukru i owoców. Dzisiaj jemy tartę :)

Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 100 g zimnego masła roślinnego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu

Jabłka:
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • łyżka stopionego masła




Wykonanie:

Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin, czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę odstawiamy do lodówki.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku.


Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin.


Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce.


Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut.

Po wyjęciu można od razu jeść na ciepło z lodami, lub po ostygnięciu.


Smacznego :)

1 komentarz:

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie! :)