Dzisiaj przepis na ciasto, zaryzykuje stwierdzenie, że ciasto dietetyczne, bo z ciemnej mąki, niewielkiej ilości cukru i owoców. Dzisiaj jemy tartę :)
Ciasto:
- szklanka mąki
- 100 g zimnego masła roślinnego
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- duża szczypta cynamonu
Jabłka:
- 2 jabłka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- łyżka stopionego masła
Wykonanie:
Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie na tartę Tatin, czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę odstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku.
Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin.
Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce.
Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut.
Smacznego :)
1 komentarz:
Wygląda apetycznie! :)
Prześlij komentarz