Bezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :)
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej
 - 1/2 szklanki soczewicy zielonej
 - 2 jajka
 - marchewka
 - pół małej cukinii
 - pół cebuli
 - garść sezamu
 - sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek
 
Wykonanie:
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę.
Soczewicę i kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Po wystygnięciu dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystkie składniki.
Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia. 
Podajemy z ulubionymi warzywami, młodymi ziemniaczkami lub tak, jak lubicie najbardziej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz