środa, 29 lipca 2015

Kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej


Bezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :)

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki soczewicy zielonej
  • 2 jajka
  • marchewka
  • pół małej cukinii
  • pół cebuli 
  • garść sezamu
  • sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek

Wykonanie:

Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę.



Soczewicę i kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.


Po wystygnięciu dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystkie składniki.


Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia. 

Podajemy z ulubionymi warzywami, młodymi ziemniaczkami lub tak, jak lubicie najbardziej :)


Smacznego!

Brak komentarzy: