Bezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :)
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej
- 2 jajka
- marchewka
- pół małej cukinii
- pół cebuli
- garść sezamu
- sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek
Wykonanie:
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę.
Soczewicę i kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Po wystygnięciu dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku i mieszamy wszystkie składniki.
Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia.
Podajemy z ulubionymi warzywami, młodymi ziemniaczkami lub tak, jak lubicie najbardziej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz