sobota, 1 sierpnia 2015

Ciasteczka musli z płatkami owsianymi i bakaliami


Słodycze to dla wielu jedna z najgorszych zmór  i zgub zgrabnej sylwetki. Dałabym dużo, aby były zdrową i bezkaloryczną przekąską, która nie odkłada się w postaci tłuszczu na brzuchu, biodrach i w innych miejscach ciała... Choć tego pewnie nigdy nie uda mi się osiągnąć, warto próbować i dążyć do udoskonalania ich :)
jedną z prób są pyszne ciasteczka musli z płatków owsianych i bakalii, praktycznie bez dodatku cukru, bo dwie łyżeczki osobiście przeboleję :)

Przepis otrzymałam od koleżanki z boga http://szydlakicudaki.blogspot.com/ o zuperłnie odmiennej niż kulinarna tematyce. Zachęcam Was do odwiedzin strony :)

Zaś do przygotowanie ciasteczek będziecie potrzebować:
  • 100 g masła
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • w dowolnych ilościach: dowolne otręby, pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki, daktyle, ...


Wykonanie:

Masło roztapiamy na patelni, połowę odlewamy do miski, w której będziemy łączyć wszystkie składniki ciasteczek, a w pozostałej części smażymy płatki owsiane.


Do miski z masłem dodajemy cukier i jajka, mieszamy.


Następnie dodajemy pozostałe składniki, bakalie, ziarna i przesmażone płatki owsiane.


Wszystko razem mieszamy. Powstała masa nie powinna być ani zbyt płynna, ani zbyt sypka. Jej gęstość regulujemy składnikami, np otrębami. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem układamy, przy pomocy łyżki lub rąk, wielkość wg Waszych upodobań :)


Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu, aż będą lekko brązowe. Jemy po ostygnięciu, jednak najlepsze są po kilku dniach.


Smacznego! :)

4 komentarze:

healthy dreams pisze...

zdrowo i mega smacznie! Wspaniały przepis, takie lubię :D
pozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/

Kinga pisze...

Smacznie :)

Unknown pisze...

Bardzo się cieszę, że smakują Wam ciasteczka, bo to bardzo zdrowa przekąska i idealny zamiennik słodyczy :)

gin pisze...

Mmm, smakowite chrupaczki :)