Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki śmietany
- margaryna
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy.
Powstałe ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na ok 1 godzinę (lub do lodówki na ok 2-3 godziny).
W międzyczasie 2 jednakowe blachy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Gdy ciasto jest schłodzone wyjmujemy je z lodówki/zamrażarki, dzielimy na 2 równe części...
...i rozwałkowujemy na placki o wielkości blachy, w której będziemy je piec, następnie rozwałkowany placek nawijamy na wałek i przekładamy na blachę.
Następnie przystępujemy do przygotowania kremu.
Krem:
- 1 litr mleka
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- cukier waniliowy, 1 op.
- 2 żółtka
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Pół litra mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy w aluminiowym garnku. Kolejne pół litra mieszamy z mąką, mąką ziemniaczaną i żółtkami, po czym dodajemy do gotującego się mleka stale mieszając. Aby uniknąć grudek w kremie, mleko z mąką i jajkami można też przetrzeć przez sitko.
Masę stale mieszamy.
Gdy zgęstnieje i zagotuje się, gorący krem przekładamy i równomiernie rozprowadzamy na jednym z placków...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz