piątek, 5 kwietnia 2013

Napoleonka

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • margaryna

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy.


Powstałe ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na ok 1 godzinę (lub do lodówki na ok 2-3 godziny).


W międzyczasie 2 jednakowe blachy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.


Gdy ciasto jest schłodzone wyjmujemy je z lodówki/zamrażarki, dzielimy na 2 równe części...


...i rozwałkowujemy na placki o wielkości blachy, w której będziemy je piec, następnie rozwałkowany placek nawijamy na wałek i przekładamy na blachę.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.



Następnie przystępujemy do przygotowania kremu.

Krem:
  • 1 litr mleka
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Pół litra mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy w aluminiowym garnku. Kolejne pół litra mieszamy z mąką, mąką ziemniaczaną i żółtkami, po czym dodajemy do gotującego się mleka stale mieszając. Aby uniknąć grudek w kremie, mleko z mąką i jajkami można też przetrzeć przez sitko.


Masę stale mieszamy.


Gdy zgęstnieje i zagotuje się, gorący krem przekładamy i równomiernie rozprowadzamy na jednym z placków...


...i przekrywamy go drugim plackiem, przygniatając go lekko, by przywarł do kremu.


Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i jemy :)

Brak komentarzy: