Pamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :)
Składniki:
Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html
Nadzienie:
- szpinak w liściach (1 opakowanie)
- 2 papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- ser żółty
- śmietana duża (400ml, 18%)
- 3 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, koperek, szczypiorek lub przesmażona cebula
Szpinak na patelni rozmrażamy na bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek.
Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.
Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej z jajkami i przyprawami.
Wszystkie składniki zalewamy masą ze śmietany, jajek i przypraw i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę.
Jemy na ciepło, lub na zimno :)
To danie, które możemy podać na obiad, kolację, przekąskę, ale też niezawodnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi.
Ponieważ jest dość tłuste, jest dobrym "podkładem" pod alkohol.
1 komentarz:
Mogłabym takie quiche jeść codziennie i na pewno by mi się nie znudziło! :)
Prześlij komentarz