sobota, 6 kwietnia 2013

Rolada szpinakowa z łososiem

Jeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :)




Składniki:

Ciasto:
  • opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • czosnek, 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • jajka, 4 szt
  • łyżka mąki
  • łyżeczka masła 

Wykonanie:

Rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia.


Dodajemy żółtka z 4 jaj, łyżkę mąki i łyżeczkę masła, wszystko mieszamy.


Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.


Następnie powstałą masę wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia.


Całość pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na zmoczoną, wilgotną ścierkę, do wystygnięcia.


Przystępujemy do przygotowania nadzienia do rolady.

Nadzienie:
  • serek śmietankowy, ok 0,5 kg
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • łosoś wędzony w plastrach, opakowanie ok 300 g

Serek i chrzan mieszamy na jednolitą masę,


nakładamy równomiernie na wystygnięte ciasto szpinakowe,


Następnie układamy plastry łososia tak, by nie pozostawić wolnych przestrzeni i zawijamy całość w roladę, możemy sobie pomóc ścierką lub pergaminem.


Gotową roladę owijamy papierem, a następnie folią spożywczą lub folią aluminiową i ostawiamy do schłodzenia.


Po schłodzeniu i stężeniu rolady, roladę podajemy gościom :)

1 komentarz:

Kats pisze...

Bardzo efektowna