Składniki:
Ciasto:
- opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- czosnek, 2 ząbki
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- jajka, 4 szt
- łyżka mąki
- łyżeczka masła
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy żółtka z 4 jaj, łyżkę mąki i łyżeczkę masła, wszystko mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Następnie powstałą masę wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika, na której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia.
Całość pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na zmoczoną, wilgotną ścierkę, do wystygnięcia.
Przystępujemy do przygotowania nadzienia do rolady.
Nadzienie:
- serek śmietankowy, ok 0,5 kg
- 4 łyżeczki chrzanu
- łosoś wędzony w plastrach, opakowanie ok 300 g
Serek i chrzan mieszamy na jednolitą masę,
nakładamy równomiernie na wystygnięte ciasto szpinakowe,
Następnie układamy plastry łososia tak, by nie pozostawić wolnych przestrzeni i zawijamy całość w roladę, możemy sobie pomóc ścierką lub pergaminem.
Gotową roladę owijamy papierem, a następnie folią spożywczą lub folią aluminiową i ostawiamy do schłodzenia.
nakładamy równomiernie na wystygnięte ciasto szpinakowe,
Gotową roladę owijamy papierem, a następnie folią spożywczą lub folią aluminiową i ostawiamy do schłodzenia.
Po schłodzeniu i stężeniu rolady, roladę podajemy gościom :)
1 komentarz:
Bardzo efektowna
Prześlij komentarz