poniedziałek, 21 października 2013

Królowa jesieni - dynia, tym razem w tarcie


Dynia z każdym rokiem staje się coraz bardziej sławna i bardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :)

Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami.


Składniki:
Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie:
  • dynia, ok 0,5kg
  • mała cukinia
  • 2/3 opakowania sera feta
  • pomidor
  • 3 łyżki śmietany, jajko, przyprawy


Wykonanie:

Z dyni usuwamy miąższ wraz z pestkami i kroimy cienko, podobnie jak cukinię.


Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta.


Kolejna warstwa:


Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku.


Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę.


Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno czy odgrzewana na drugi dzień :) Na obiad, kolację, przystawkę czy przegryzkę.

Zachęcam Was do spróbowania!

Smacznego :)

1 komentarz:

Unknown pisze...

Bardzo ciekawy przepis :) moja lekko zmodyfikowana tarta juz siedzi w piekarniku, zobaczymy jak będzie smakować :)