poniedziałek, 16 grudnia 2013

Muffinki intensywnie cytrynowe



Dzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne!

Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :)

Składniki:
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka skórki z cytryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny


Wykonanie:

Masło i cukier ucieramy mikserem na jednolitą masę.


Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej ucieramy.


Do powstałej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, sok z połówki cytryny (min. 3 łyżki) oraz skórkę otartą z min. jednej cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej).


Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy łyżki i przekładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach przez o 20 min.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :)


Smacznego!

1 komentarz:

Gall pisze...

Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

www.nps-mix.pl/konkurs