Dzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne!
Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie, np. z dżemem i kawą, czy szklanką mleka :)
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka skórki z cytryny
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wykonanie:
Masło i cukier ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Do powstałej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, sok z połówki cytryny (min. 3 łyżki) oraz skórkę otartą z min. jednej cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej).
Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy łyżki i przekładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach przez o 20 min.
1 komentarz:
Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs
Prześlij komentarz