Ziemniaki według niektórych to nasza polska "potrawa narodowa" i poniekąd ciężko się z tym nie zgodzić. Są zdrowe, sycące, tanie i powszechnie dostępne, dlatego chętnie po nie sięgamy niezależnie od regionu kraju, czy okazji.
Dzisiaj przepis na bardzo łatwą w wykonaniu, smaczną i niskobudżetową zapiekankę, do której składniki znajdą się chyba w każdej lodówce.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mały por
- 20 - 25 dag wędliny
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 0,5 l tłustego mleka
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i cieniutko kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie talarki ;)
Pora kroimy w plasterki, a wędlinę w paski. Podsmażamy razem na patelni, by por zmiękł
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty.
Do bazy beszamelu dodajemy przesmażony por oraz wędlinę, razem mieszamy.
Sos z góry zapewne spłynie ku dołowi zapiekanki, dlatego im niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej.
Zapiekankę jemy samą lub jako dodatek do obiadu - zamiennik gotowanych ziemniaków (lub innej skrobi tj. ryżu, kaszy, etc.).
Znika w mgnieniu oka :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz