wtorek, 25 listopada 2014

Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem


Ziemniaki według niektórych to nasza polska "potrawa narodowa" i poniekąd ciężko się z tym nie zgodzić. Są zdrowe, sycące, tanie i powszechnie dostępne, dlatego chętnie po nie sięgamy niezależnie od regionu kraju, czy okazji.

Dzisiaj przepis na bardzo łatwą w wykonaniu, smaczną i niskobudżetową zapiekankę, do której składniki znajdą się chyba w każdej lodówce.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mały por
  • 20 - 25 dag wędliny
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 0,5 l tłustego mleka
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków





Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i cieniutko kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie talarki ;)


Pora kroimy w plasterki, a wędlinę w paski. Podsmażamy razem na patelni, by por zmiękł


Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty. 


Po tym czasie dodajemy mleko i przyprawy. Dokładnie mieszamy rozbijając wszystkie grudki z mąki, jakie powstają. Istotne jest, by smak sosu był intensywny, bo to on nada smak całemu daniu (pozostałych składników dania nie doprawiamy żadnymi przyprawami).

Do bazy beszamelu dodajemy przesmażony por oraz wędlinę, razem mieszamy.


W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, którą polewamy częścią sosu. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i kolejną partię sosu. Musimy kontrolować ilość sosu tak, by został nam jeszcze do polania wierzchu dania.
Sos z góry zapewne spłynie ku dołowi zapiekanki, dlatego im niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej.


Pieczemy ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne do spożycia.


Zapiekankę jemy samą lub jako dodatek do obiadu - zamiennik gotowanych ziemniaków (lub innej skrobi tj. ryżu, kaszy, etc.).


Znika w mgnieniu oka :) Smacznego!

Brak komentarzy: