poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Orientalno warzywna zupa z porów z łososiem


Zupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :)

Składniki:
  • por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • marchew
  • 2 duże ziemniaki
  • natka pietruszki
  • imbir
  • trawa cytrynowa
  • liść laurowy
  • łyżka ziaren kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • 200 g świeżego łososia
  • cytryna / limonka - do podania

Wykonanie:

Trawę cytrynową kroimy w cząstki lub dla wydobycia smaku pozbijamy ją tłuczkiem, podobnie jak czosnek. Świeży korzeń imbiru ścieramy na tarce i wszystkie składniki przesmażamy na oliwie na małym ogniu tak długo, aż domownicy poczują aromat przypraw.


Zawartość patelni przekładamy do garnka, a na tej samej patelni, której przed chwilą używaliśmy, wrzucamy posiekaną cebulę, por i seler naciowy. Przesmażamy do zeszklenia na oliwie.


Również przekładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarna kolendry i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki.


Gotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy "niedbale", tzn. tak, by zupa zagęściła się z pominięciem dodatku mąki, jednak nie do konsystencji kremu.


Na chwilę przed podaniem, zupę zagotowujemy i dodajemy rybę, ponieważ nie potrzebuje ona długiej obróbki termicznej. 

Talerz posypujemy natka pietruszki i podajemy z cytryną.

Brak komentarzy: