sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z masą kawową i bezami


Jak Wielkanoc, to mazurek! :)

Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam.

Składniki:

Ciasto:
  • 175 g mąki
  • 50 g cukru (może być cukier puder)
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Masa kawowa:
  • 200 g masy krówkowej z puszki
  • 80 g masła
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Karmel:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli

oraz:
Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta energicznie mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę.


Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy, a w tzw. międzyczasie przygotowujemy masę kawową.

Do miski wsypujemy kawę, którą rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku. Dodajemy miękkie masło, masę krówkową i miksujemy na gładką masę, w której nie ma najmniejszych gródek. Odstawiamy ją do delikatnego stężenia, a następnie masą polewamy ciasto.


Ciasto możemy odstawić na godzinę, by masa bardziej zgęstniała.

W wolnym czasie przygotowujemy karmel. Do garnuszka wsypujemy cukier i wraz z łyżką wody zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Od tego momentu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok 3 - 4 minut, nie mieszając, aż syrop zacznie ciemnieć, uważając jednocześnie, by go nie spalić. Gdy uzyskamy słomkowy kolor garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Masa zacznie się mocno pienić i "bulgotać (o czym pisałam TUTAJ), my ją delikatnie solimy i energicznie mieszamy do połączenia składników.

Ostatnim etapem przygotowania jest przyozdobienie mazurka pokruszonymi bezikami oraz polanie go po wierzchu cieniutkimi stróżkami karmelu.


SMACZNEGO i wesołego Alleluja! :)


Brak komentarzy: