Jak Wielkanoc, to mazurek! :)
Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki
- 50 g cukru (może być cukier puder)
- 100 g masła
- łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
Masa kawowa:
- 200 g masy krówkowej z puszki
- 80 g masła
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
Karmel:
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
oraz:
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta energicznie mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy, a w tzw. międzyczasie przygotowujemy masę kawową.
Do miski wsypujemy kawę, którą rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku. Dodajemy miękkie masło, masę krówkową i miksujemy na gładką masę, w której nie ma najmniejszych gródek. Odstawiamy ją do delikatnego stężenia, a następnie masą polewamy ciasto.
Ciasto możemy odstawić na godzinę, by masa bardziej zgęstniała.
W wolnym czasie przygotowujemy karmel. Do garnuszka wsypujemy cukier i wraz z łyżką wody zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Od tego momentu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok 3 - 4 minut, nie mieszając, aż syrop zacznie ciemnieć, uważając jednocześnie, by go nie spalić. Gdy uzyskamy słomkowy kolor garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Masa zacznie się mocno pienić i "bulgotać (o czym pisałam TUTAJ), my ją delikatnie solimy i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Ostatnim etapem przygotowania jest przyozdobienie mazurka pokruszonymi bezikami oraz polanie go po wierzchu cieniutkimi stróżkami karmelu.
SMACZNEGO i wesołego Alleluja! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz