środa, 15 kwietnia 2015

Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :)


Bez względu na okazję, spotkanie z rodziną zawsze jest dobrym powodem do przygotowanie pysznego posiłku. Tak tez było ostatnio :) Długo zastanawiałam się co przygotować, szukałam i szperałam, aż w końcu natknęłam się na przepis na schab, zamieszczony na stronie jednego z supermarketów. Czemu by go nie wypróbować? :)

Ponieważ posiłek zrobił furorę wśród moich najbliższych, zachęcam również Was do wypróbowania  go:) Jest połączeniem tradycyjnego, polskiego dania z odrobiną nowoczesności, jednak efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta.

Składniki:
  • kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa)
  • seler i ziemniaki w proporcji 1:1
  • 3 ząbki czosnku
  • schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :))
  • korzeń pietruszki
  • 50 ml śmietany
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz 
  • smalec wieprzowy
Wykonanie:

Marchew myjemy, obieramy, kroimy dowolnie w plasterki / słupki, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu możecie posypać je świeżym lub suszonym rozmarynem. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180 stopniach do miękkości.


Seler oraz ziemniaki obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw.


Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz.


Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem.


Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę.


Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Patelnię polewamy wodą, a pozostały na niej smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu.


Schab pieczemy w temperaturze ok 150 stopni przez 30 - 40 minut. 


W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu. 


Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. 


Po 5 minutach dolewamy piwo, dodajemy tymianek (świeży lub suszony) i dalej gotujemy do zredukowania płynu o połowę. W następnym kroku dodajemy bulion (może być z kostki), gotujemy kolejne 5 minut. Sos przecedzamy przez sitko, doprawiamy masłem oraz jeśli zachodzi potrzeba zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody. 



Gdy wszystkie składowe dania, czyli pure z selera, sos, mięso i marchew, są gotowe przystępujemy do smażenia chipsów z pietruszki. Jej korzeń obieramy i skrobiemy na cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw, które smażymy na niewielkiej ilości oleju do chrupkości.


Po nałożeniu porcji obiadu na talerz i polaniu jej sosem, wierzch dekorujemy niepozornymi chipsami, które zaskakują i wspaniale dopełniają nasze danie, a w dodatku pięknie wyglądają.


Smacznego! :)

Brak komentarzy: