Bez względu na okazję, spotkanie z rodziną zawsze jest dobrym powodem do przygotowanie pysznego posiłku. Tak tez było ostatnio :) Długo zastanawiałam się co przygotować, szukałam i szperałam, aż w końcu natknęłam się na przepis na schab, zamieszczony na stronie jednego z supermarketów. Czemu by go nie wypróbować? :)
Ponieważ posiłek zrobił furorę wśród moich najbliższych, zachęcam również Was do wypróbowania go:) Jest połączeniem tradycyjnego, polskiego dania z odrobiną nowoczesności, jednak efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta.
Składniki:
- kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa)
- seler i ziemniaki w proporcji 1:1
- 3 ząbki czosnku
- schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :))
- korzeń pietruszki
- 50 ml śmietany
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- smalec wieprzowy
Sos:
- 50 g wędzonego boczku
- 50 g cebuli
- 50 g masła
- 4 pieczarki
- korzeń pietruszki
- 150 ml ciemnego piwa
- 100 ml bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- tymianek
Wykonanie:
Marchew myjemy, obieramy, kroimy dowolnie w plasterki / słupki, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu możecie posypać je świeżym lub suszonym rozmarynem. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180 stopniach do miękkości.
Seler oraz ziemniaki obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw.
Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz.
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę.
Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Patelnię polewamy wodą, a pozostały na niej smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu.
Schab pieczemy w temperaturze ok 150 stopni przez 30 - 40 minut.
W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu.
Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po 5 minutach dolewamy piwo, dodajemy tymianek (świeży lub suszony) i dalej gotujemy do zredukowania płynu o połowę. W następnym kroku dodajemy bulion (może być z kostki), gotujemy kolejne 5 minut. Sos przecedzamy przez sitko, doprawiamy masłem oraz jeśli zachodzi potrzeba zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody.
Gdy wszystkie składowe dania, czyli pure z selera, sos, mięso i marchew, są gotowe przystępujemy do smażenia chipsów z pietruszki. Jej korzeń obieramy i skrobiemy na cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw, które smażymy na niewielkiej ilości oleju do chrupkości.
Po nałożeniu porcji obiadu na talerz i polaniu jej sosem, wierzch dekorujemy niepozornymi chipsami, które zaskakują i wspaniale dopełniają nasze danie, a w dodatku pięknie wyglądają.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz