Na warsztat bierzemy tofu przez jednych uwielbiane, przez innych nienawidzone, tak na prawdę jest produktem bardzo plastycznym, bo dobrze komponuje się niemal z każdym daniem dzięki swojej właściwości czyli "przejmowaniu" smaku potrawy :) Zatem smakuje w dobrze przyprawionym i wyrazistym posiłku :)
Ważne jest, by się nie zrażać się po pierwszej nieudanej próbie, tylko trening i konsekwencja czynią mistrza :)
Dzisiaj przepis na makaron z warzywami i tofu.
Składniki:
- dowolne warzywa, Wasze ulubione - świeże lub z mrożonki
- 200 g serka tofu
- makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,..
- sos sojowy, sos rybny
- sezam, ew. siemię lniane
- chilli
- szczypior
Wykonanie:
Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę.
Doprawiamy chilli, sosem rybnym i sojowym, który jak wiecie jest słony, dzięki czemu nie używamy już soli.
Następnie do warzyw i tofu dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Jeśli na patelni pozostał płyn, to nawet lepiej :) Nie przejmujcie się nim, ponieważ zostanie wchłonięty przez makaron, a danie przez to nie będzie wysuszone.
Przed podaniem posypujemy sezamem (i ew. siemieniem) oraz szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz