Wielkanoc tuż tuż, a jak ją smacznie świętować, jak nie pysznymi mazurkami?!?
Jednym ze smaczniejszych, jakie znam to mazurek czekoladowy z wiśniami, pyyycha :)
Ciasto:
- 170 g mąki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
Masa z białej czekolady:
- 125 ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 30 g masła
- 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
oraz:
Wykonanie:
Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem jajka).
Energicznie mieszamy do uzyskania drobnych kawałeczków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto w jednolitą kulę.
Zawijamy je w folie i odkładam do lodówki na ok godzinę.
Po schłodzeniu ciasto kładziemy pomiędzy dwa kawałki pergaminu i rozwałkowujemy na cienki placek, który na papierze przenosimy na blaszkę.
Formujemy niewielkie ranty, które po upieczeniu będą pełnić rolę "tamy" dla masy, jaką wylejemy na ciasto, zanim stężeje :)
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi przestygnąć. W tym czasie możemy przygotować masę. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy łyżeczkę kawy i mieszamy składniki na małym ogniu do momentu, aż kawa całkowicie rozpuści się w śmietanie. Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego pokruszoną białą czekoladę wraz z masłem. Dalej mieszamy do rozpuszczenia dodatków i uzyskania jednolitej masy jak na zdjęciu.
Ciasto polewamy przygotowaną masą i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia w chłodne miejsce, np. na dwór.
Na samym końcu mazurka dekorujemy wiśniami, które w miarę możliwości równomiernie rozkładamy na cieście, a syropem z owoców robimy "niedbałe kleksy".
Mleczną czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej i polewamy ciasto dopełniając tym samym dzieła :)
SMACZNEGO!
Wesołego Alleluja! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz