sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy z wiśniami


Wielkanoc tuż tuż, a jak ją smacznie świętować, jak nie pysznymi mazurkami?!?

Jednym ze smaczniejszych, jakie znam to mazurek czekoladowy z wiśniami, pyyycha :)

Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka

Masa z białej czekolady:
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 30 g masła
  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki)

oraz:
  • puszka wiśni w syropie (ok 300 g)
  • 2 rządki mlecznej czekolady




Wykonanie:

Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem jajka). 


Energicznie mieszamy do uzyskania drobnych kawałeczków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. 


Zawijamy je w folie i odkładam do lodówki na ok godzinę.


Po schłodzeniu ciasto kładziemy pomiędzy dwa kawałki pergaminu i rozwałkowujemy na cienki placek, który na papierze przenosimy na blaszkę.


Formujemy niewielkie ranty, które po upieczeniu będą pełnić rolę "tamy" dla masy, jaką wylejemy na ciasto, zanim stężeje :)

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.


Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi przestygnąć. W tym czasie możemy przygotować masę. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy łyżeczkę kawy i mieszamy składniki na małym ogniu do momentu, aż kawa całkowicie rozpuści się w śmietanie. Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego pokruszoną białą czekoladę wraz z masłem. Dalej mieszamy do rozpuszczenia dodatków i uzyskania jednolitej masy jak na zdjęciu.


Ciasto polewamy przygotowaną masą i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia w chłodne miejsce, np. na dwór.

Na samym końcu mazurka dekorujemy wiśniami, które w miarę możliwości równomiernie rozkładamy na cieście, a syropem z owoców robimy "niedbałe kleksy".

Mleczną czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej i polewamy ciasto dopełniając tym samym dzieła :)


SMACZNEGO!

Wesołego Alleluja! :)


Brak komentarzy: