Ryba, przez wielu nielubiana, przez innych jedzona w postaci gotowych paluszków, lub smażona w panierce. Chcę Wam zaproponować alternatywną wersję na danie z ryb, czyli kotleciki, które dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe (z ziemniakami i np. mizerią), ale możecie z nich skomponować również pysznego burgera :)
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z ryb, ja użyłam po 2 filety z dorsza i pangi
- sucha kajzerka
- cebula
- 2 jajka
- koperek
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, vegeta, przyprawa do ryb, oregano, bazylia, lubczyk
Filety kroimy w kostkę.
"Ucieramy" przy pomocy blendera na jednolitą masę. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na maśle.
Dodajemy do ryby wraz z koperkiem, ziołami, przyprawami, jajkami (2 szt.) oraz kajzerką wcześniej namoczoną w ciepłym mleku.
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
Obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce, a następnie smażymy na wolnym ogniu na złocisty kolor.
W moim poście proponuję skomponować kotleciki z ziemniakami i mizerią, jako danie typowo obiadowe, ale jak wcześniej wspomniałam, możemy je jeść również jako burgery rybne z bułką i warzywami (sałata, ogórek, pomidor).
2 komentarze:
Mniam, uwielbiam takie domowe, rybne kotleciki! :) Ale nabrałam na nie ochoty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Pyszności :) Pozdrawiamy !
Prześlij komentarz