sobota, 13 kwietnia 2013

Kotleciki rybne


Ryba, przez wielu nielubiana, przez innych jedzona w postaci gotowych paluszków, lub smażona w panierce. Chcę Wam zaproponować alternatywną wersję na danie z ryb, czyli kotleciki, które dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe (z ziemniakami i np. mizerią), ale możecie z nich skomponować również pysznego burgera :)

Składniki:
  • ok. 1 kg filetów z ryb, ja użyłam po 2 filety z dorsza i pangi
  • sucha kajzerka
  • cebula
  • 2 jajka
  • koperek
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, vegeta, przyprawa do ryb, oregano, bazylia, lubczyk

Wykonanie:

Filety kroimy w kostkę.


"Ucieramy" przy pomocy blendera na jednolitą masę. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na maśle.


Dodajemy do ryby wraz z koperkiem, ziołami, przyprawami, jajkami (2 szt.) oraz kajzerką wcześniej namoczoną w ciepłym mleku.


Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.


i formujemy z niej kotleciki.


Obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce, a następnie smażymy na wolnym ogniu na złocisty kolor.


W moim poście proponuję skomponować kotleciki z ziemniakami i mizerią, jako danie typowo obiadowe, ale jak wcześniej wspomniałam, możemy je jeść również jako burgery rybne z bułką i warzywami (sałata, ogórek, pomidor).

2 komentarze:

Nashelly pisze...

Mniam, uwielbiam takie domowe, rybne kotleciki! :) Ale nabrałam na nie ochoty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Justin&Dorothy pisze...

Pyszności :) Pozdrawiamy !