poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Quiche ze szpinakiem



Pamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :)

Składniki:

Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie:
  • szpinak w liściach (1 opakowanie)
  • 2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • śmietana duża (400ml, 18%)
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, koperek, szczypiorek lub przesmażona cebula

Wykonanie:

Szpinak na patelni rozmrażamy na bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek.


Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest pyszny), a następnie wcześniej wykonany szpinak.

 

Na szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej z jajkami i przyprawami. 


Wszystkie składniki zalewamy masą ze śmietany, jajek i przypraw i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę.

 

Jemy na ciepło, lub na zimno :)

To danie, które możemy podać na obiad, kolację, przekąskę, ale też niezawodnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi. 

Ponieważ jest dość tłuste, jest dobrym "podkładem" pod alkohol.

1 komentarz:

Dominika pisze...

Mogłabym takie quiche jeść codziennie i na pewno by mi się nie znudziło! :)