niedziela, 13 października 2013

Jesienna tarta z grzybami



W ostatnim czasie pogoda nam dopisywała, ciepłe noce, ciepłe dni. Zatem grzechem byłoby nie skorzystać z tak przyjemnej aury :)

Wczoraj, we wspaniałym towarzystwie, wybrałam się do lasu na "grzyby". Choć z początku nasza przechadzka była mało obiecująca, postanowiliśmy się nie zrażać i czerpać przyjemność z przebywania na świeżym powietrzu, w otoczeniu natury. Lasy przybrały już kolory wszystkich odcieni złota i czerwieni!

Finalnie, udało mi się zgromadzić w koszyku skromną ilość grzybów, z której dzisiaj przygotowałam tartę. Efekty sprawdźcie sami.


Składniki:

Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html

Nadzienie:
  • grzyby, ok. 50 - 70 dag
  • 1/2 cebuli
  • 2 - 3 plastry wędliny
  • bulionetka wołowa
  • opcjonalnie ostra papryczka
  • 200 ml śmietanty 18%
  • 2 jajka
  • zioła wg uznania (ja użyłam majeranku, tymianku, rozmarynu)



Wykonanie:

Grzyby oczyszczamy, kroimy w plastry.


Cebulę oraz wędlinę (lub inne mięso) kroimy w drobną kostkę i dodajemy do grzybów.


Całość dusimy na 2 łyżkach oleju. Możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (lub jej część). Następnie dodajemy bulionetkę rozpuszczoną w 200 ml wrzątku.


Dusimy do zredukowania płynów.


Tak powstałe nadzienie wykładamy na przygotowaną wcześniej formę z ciastem.


 W kolejnym kroku tartę polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i ziołami. Po dodaniu bulionetki, nie powinniśmy dodatkowo dosalać śmietany.


 Pieczemy ok 60 min do zrumienienia w temp. 180 - 200 stopni.


Smacznego!

2 komentarze:

Emma pisze...

ale bym zjadła taką tartę pełną grzybów!

Krystyna Boner pisze...

Baardzooo smacznie ta tarta wygląda. Kupię dzisiaj grzyby i upiekę taką. Dzięki za przepis. Pozdrawiam, Krys