czwartek, 27 lutego 2014

Zielono mi, czyli naleśniki szpinakowe na różne sposoby



Nie wiem jak jest z Wami, ale gdy w powietrzu czuć wiosnę, chce mi się sięgać po zdrowe produkty i warzywa, żeby czuć się lekko i mieć energię do życia!

Dzisiaj proponuję przepis naleśniki szpinakowe z otrębami owsianymi oraz dwa rodzaje nadzienia :)



Składniki:

Naleśniki:
  • opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • łyżka oleju 
  • czubata łyżka mąki
  • szczypta soli


I. Nadzienie z serem feta:
  • 1/3 kostki sera feta
  • 4 - 5 pomidorów suszonych


II. Nadzienie z makrelą:
  • pół wędzonej makreli
  • 2 jajka na twardo
  • łyżka ketchupu
  • 10 g śmietankowego serka kanapkowego
  • pieprz


Wykonanie:

Naleśniki:
Szpinak rozmrażamy, odlewamy wodę, która się zebrała, dodajemy jajka, mleko, otręby sól i mieszamy.


Następnie dodajemy olej oraz, jeśli to konieczne (gdy ciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy.


Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienia.


I. Nadzienie z serem feta:
Pomidory kroimy w drobną kostkę


Dodajemy je do sera feta i widelcem mieszamy oraz ugniatamy na spójną masę.


II. Nadzienie z makreli.
Pół wędzonej makreli obieramy ze skóry, usuwamy ości i przekładamy do miseczki.


Dodajemy 2 jajka ugotowane na twardo.


Serek kanapkowy i podobne jak postępowaliśmy przy nadzieniu z sera feta, mieszamy i ugniatamy.


Następnie przyprawiamy pieprzem i ketchupem, dokładnie mieszamy.


Gdy wszystkie składniki naszego dania są już gotowe, przystępujemy do nakładania nadzienia na ostudzone naleśniki i zawijania :)


Z podanych ilości wychodzi ok 8 naleśników, po 4 z każdym rodzajem nadzienia.


Smacznego!

2 komentarze:

Zuza pisze...

szpinak, miłości moja :D

whipped cream pisze...

świetny pomysł, mają śliczny kolor :) pozdrawiam