Szpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych, dzisiaj w sałatce :)
Składniki:
- opakowanie świeżych liści szpinaku ok 200g
- pomidory suszone
- oliwki czarne
- ser feta
- ziarna słonecznika
- sos: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, musztarda
Wykonanie:
Szpinak myjemy min 2 - 3 razy, żeby pozbyć się ziarenek piasku. Osuszamy.
Z octu balsamicznego i oliwy przygotowujemy sos w proporcji 2:1. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę musztardy.
Sosem równomiernie polewamy sałatkę.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając je.
Ziarnami posypujemy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz