Warzywa glazurowane to przyjemna alternatywa i urozmaicenie dla znanych wszystkim smaków. Można je jeść samodzielnie, lub jako dodatek do dań głównych. Mile zaskakują, wypróbujcie koniecznie :)
Składniki:
- małe buraki
- marchew, kilka sztuk
- pietruszka, kilka sztuk
- ser feta
- rukola
- cukier
- ocet balsamiczny
Wykonanie:
Obrane warzywa przekładamy do garnka, delikatnie podlewany je wodą, maksymalnie na wysokość 1 cm, doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy kilka łyżeczek cukru, na 18 małych sztuk widocznych na zdjęciu użyłam ok pełnych 7 łyżeczek cukru oraz 2 łyżki octu balsamicznego dla przełamania słodkiego smaku. Pozostawiamy na małym ogniu stale mieszając do momentu rozpuszczenia się kryształków, połączenia wszystkich składników i pokrycia buraków powstałą glazurą.
Marchew pietruszkę obieramy, kroimy w słupki i przekładamy na patelnię. Ponieważ w odróżnieniu od buraków, warzywa te są surowe, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do momentu, gdy będą lekko twarde.
Wówczas postępujemy podobnie jak wcześniej, czyli dbamy, by w naczyniu znajdowała się odrobina wody, dodajemy cukier, ocet balsamiczny i podgrzewamy stale mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz