poniedziałek, 8 czerwca 2015

Na śniadanie - owsianka


O roli jaka ma śniadanie dla każdego z nas już wspominałam. Owsianka choć wielu osobom nie kojarzy się pozytywnie, jest idealna na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Zatem warto zmienić jej postrzeganie, bo jest to bardzo zdrowe danie (bogate w błonnik i wartościowe składniki odżywcze), idealne dla osób na diecie, sportowców oraz wszystkich osób, dbających o zdrowie. Jest wspaniałym zastrzykiem energii, który możemy dowolnie modyfikować dzięki dodatkom takim jak m.in. orzechy, ziarna, owoce świeże i suszone oraz przyprawy.

Przełamcie się, spróbujcie bo warto! :)



Moja owsianka jest zawsze na wodzie, ale  popularnie są również wersje na mleku, wybór to już indywidualna kwestia każdego z Was :) 

Poniżej składniki, z których zazwyczaj składa się moje śniadanie, możecie wykorzystać je wszystkie, część z nich lub całkowicie zmodyfikować tą listę.

Składniki:
  • 50 g płatków owsianych (lub innych jakie macie, np. jaglane, gryczane) + 5 g otrąb (ja preferuje pszenne)
  • 40 g suszonych (śliwki, rodzynki, daktyle, figi, żurawina, jagody goi, morwa biała) i / lub ok 100 g świeżych owoców (latem owoce sezonowe - truskawki, maliny, jagody, zimą - jabłka i owoce egzotyczna jak kiwi, mango, banan)
  • 30 g orzechów (włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowca)
  • szczypta nasion i ew. wiórki kokosowe
  • płaska łyżka karobu
  • cynamon
  • imbir świeży lub przyprawa w proszku

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy płatki, otręby i karob. Na tym etapie możecie dodać bakalie i orzechy lub zrobić to później. Składniki zalewamy ok 300 ml wody i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.


Po ok 5 minutach gdy owsianka się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Po wierzchu posypujemy ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

1 komentarz:

Foodmania pisze...

jak widzę te owoce to od razu mam ochotę chwycić za łyżeczkę i jeść:)