Część z Was może się zdziwić tą propozycją, bo odbiega od tradycyjnej wizji śniadań w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew. jogurt, mleko z płatkami lub ostatnio owsiankę, jednak będę bronić tego dania. Zdrowe i lekkie warzywa to dawka witamin i minerałów, zaś w połączeniu z jajkiem, które jest cudownym źródłem białka i bakalii, w tym różnych orzechów i suszonych owoców to prawdziwy majstersztyk. Sprawdźcie sami :) Bo kto powiedział, że na śniadanie nie je się warzyw?
Składniki:
- 200 g ulubionych warzyw
- łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła
- kilka suszonych owoców (wg mnie najlepiej komponują się rodzynki, żurawinę lub śliwki)
- 30 g ulubionych orzechów
- łyżka nasion (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu)
- ew. jeśli lubicie wiórki kokosowe
- 1 lub 2 jajka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Na patelnię wkładamy warzywa, porządną łyżkę tłuszczu i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
Na patelnię wkładamy warzywa, porządną łyżkę tłuszczu i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
Ja, ze względu na moją miłość do jajek na miękko, najbardziej lubię wersję, w której białko jest całkowicie ścięte, zaś żółtko płynne. To oznaka, że moment jest idealny do zdjęcia patelni z ognia. Całość doprawiamy solą i pieprzem i jemy z kromką chleba pełnoziarnistego.
Wszystkie osoby lubiące buraki zachęcam do wykorzystania ich właśnie w tym daniu. Idealnie komponują się z innymi warzywami, moje ulubione połączenie to buraki & szpinak, a paletę smaków dopełniam rodzynkami, które genialnie dopełniają słodycz tych bulw.
Buraki musicie wcześniej ugotować lub kupić już ugotowane, są dostępne m.in w Lidlu :)
Warzywa: szpinak & burak
Warzywa: włoszczyzna mrożona w paskach & szpinak
Warzywa: szpinak
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz