wtorek, 9 czerwca 2015

Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami


Część z Was może się zdziwić tą propozycją, bo odbiega od tradycyjnej wizji
śniadań w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew. jogurt, mleko z płatkami lub ostatnio owsiankę, jednak będę bronić tego dania. Zdrowe i lekkie warzywa to dawka witamin i minerałów, zaś w połączeniu z jajkiem, które jest cudownym źródłem białka i bakalii, w tym różnych orzechów i suszonych owoców to prawdziwy majstersztyk. Sprawdźcie sami :) Bo kto powiedział, że na śniadanie nie je się warzyw?

Składniki:
  • 200 g ulubionych warzyw
  • łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła
  • kilka suszonych owoców (wg mnie najlepiej komponują się rodzynki, żurawinę lub śliwki)
  • 30 g ulubionych orzechów
  • łyżka nasion (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu)
  • ew. jeśli lubicie wiórki kokosowe
  • 1 lub 2 jajka
  • sól i pieprz



Wykonanie:

Na patelnię wkładamy warzywa, porządną łyżkę tłuszczu i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.


Gdy uznacie, że warzywa są już na końcowym etapie obróbki termicznej, na patelnię wsypujemy dodatki, mieszamy i wbijamy jajka. Pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez chwilę.


Ja, ze względu na moją miłość do jajek na miękko, najbardziej lubię wersję, w której białko jest całkowicie ścięte, zaś żółtko płynne. To oznaka, że moment jest idealny do zdjęcia patelni z ognia. Całość doprawiamy solą i pieprzem i jemy z kromką chleba pełnoziarnistego.

Wszystkie osoby lubiące buraki zachęcam do wykorzystania ich właśnie w tym daniu. Idealnie komponują się z innymi warzywami, moje ulubione połączenie to buraki & szpinak, a paletę smaków dopełniam rodzynkami, które genialnie dopełniają słodycz tych bulw.

Buraki musicie wcześniej ugotować lub kupić już ugotowane, są dostępne m.in w Lidlu :)

Warzywa: szpinak & burak


Warzywa: włoszczyzna mrożona w paskach & szpinak


Warzywa: szpinak


Smacznego! :)

Brak komentarzy: