Sezon truskawkowy w pełni! Mam nadzieję, że o wartościach zdrowotnych, a tym bardziej smakowych tych owoców nikogo przekonywać nie trzeba :) Ja je uwielbiam i nie przepuszczam żadnej okazji na zjedzenie choć garstki. Sposobów na wykorzystanie truskawek jest wiele, od jedzenia ich tak po prostu, po ciasta, sałatki, przetwory, kompoty i wiele innych po różnego typu koktajle, na który dzisiaj podam Wam mój pomysł :)
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 owoce kiwi
- 300 ml mleka, może być roślinne (ja użyłam mleka ryżowego)
- łyżeczka siemienia lnianego
- łyżeczka wiórków kokosowych
- łyżeczka guarany
- łyżeczka mielonego ostropestu plamistego
- kilka owoców noni
- 2 pestki moreli
- 2 miarki odżywki białkowej dla osób ćwiczących
Jak zauważyliście, koktajl "wspomagam" innymi prozdrowotnymi składnikami, jak poczciwe polskie siemię lniane, które jest bardzo popularne w medycynie naturalnej. Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego oraz oddechowego, jest również stosowane zewnętrznie. Jest bogate w witaminy, makro- i mikroelementy, a także co ważne dla zdrowia posiada bardzo korzystne proporcje kwasów omega 3 i 6.
Kokos, w tym wiórki kokosowe, zawiera szereg potrzebnych organizmowi składników , m.in. błonnik, potas, magnez, fosfor czy kwas foliowy oraz nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego (trójglicerydy średniołańcuchowe), które nie odkładają się w organizmie człowieka, lecz są szybko dostępnym źródłem energii, dzięki czemu kokos jest wskazany dla wszystkich osób na diecie odchudzającej.
Guarana to przede wszystkim naturalne źródło kofeiny, która jest wolniej przyswajana przez organizm, co skutkuje znacznie wydłużonym pobudzeniem. Guarana wspomaga wydolność organizmu i zmniejsza zmęczenie, więc jest polecana przy wytężonej pracy umysłowej oraz wysiłku fizycznym. Może być też stosowana przy bólach głowy czy podczas odchudzania, gdyż zmniejsza odczucie głodu.
Owoce noni są uprawiane w Chinach. Owoce mają bardzo cennym suplementem diety. Badania, jakie przeprowadzono nad nimi wykazały, iż dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy zapobiegają tworzenie się komórek rakowych. Są bogate z polisacharydy co wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto działają i przynoszą podobne efekty jak środki antyseptyczne, bakterio- i grzybobójcze. Noni pobudzają wytwarzanie serotoniny, normalizują sen i stany emocjonalne. Uogólniając mają szerokie spektrum korzystnych efektów fizjologicznych i psychologicznych :)
Pestki (jądra z pestek) moreli dostarczają organizmowi niezbędnych minerałów, w szczególności magnezu, błonnika, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i ogromną dawkę witamin (A, C, E - neutralizuje wolne rodniki, B15 i B17). W pestkach znajdziemy też kwas salicylowy, dzięki czemu wykazują działanie bakteriobójcze. Ponieważ jądra zawierają również kwas cyjanowodorowy nie należy spożywać więcej niż 2 pestki dziennie.
A zatem przechodzimy do działania :)
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy, pozbywamy szypułek i umieszczamy w naczyniu, w którym koktajl będziemy blendować.
Zalewamy porcją mleka roślinnego i blendujemy.
Koktajl przelewamy do szklanek. Przed podaniem można posypać wiórkami kokosa.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz