czwartek, 30 maja 2013

Grillowany filet z kurczaka


W wolne dni staram się jak najwięcej czasu spędzać na dworze, na świeżym powietrzu, zwłaszcza, gdy pogoda dopisuje grzechem byłoby ten czas spędzać pod dachem. W takie dni zachęcam Was do grillowania, bo możemy to robić o każdej porze dnia, nie tylko wieczorami niezdrowo objadając się na noc.

Dzisiaj na obiad przygotowałam filet z kurczaka z grilla w marynacie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :)

Do jego przygotowania oprócz podwójnego filetu z kurczaka (podwójnego), potrzebujemy marynaty, którą go doprawimy.

Marynata (składniki dla podwójnej piersi z kurczaka):
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz, vegeta
  • opcjonalnie: skórka otarta z połowy cytryny

Wykonanie:

Pierś okrajamy z tłuszczu i błonek, zakrywamy folią spożywczą i rozbijamy przy pomocy młotka do mięsa.


Przygotowujemy marynatę: ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy, dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy


i dodajemy rozbity filet, obtaczając go w nich.


Całość zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Po wyjęciu, mięso grillujemy z każdej strony po kilka minut, do momentu, aż pojawią się na nim brązowe paski od rusztu. Musicie uważać, by nie przesuszyć filetu, dlatego nie przetrzymujcie go zbyt długo na ruszcie.


Moim zdaniem mięso z grilla, najlepiej smakuje z warzywami przyżądzonymi na grillu, ale o tym napiszę kolejnym razem :)

Brak komentarzy: