Dzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę zaproponować przepis na quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Ten wypiek bardzo smakuje moim rodzicom, którzy lubią połączenia zaproponowanych w nim smaków.
Składniki
Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html
Nadzienie:
- 4 - 5 ugotowanych ziemniaków
- 15 dag wędzonego boczku
- 3 cebule
- Zalewa - 15 ml śmietany, 3 - 4 łyżki mleka, jajko, pół pęczka pietruszki, majeranek, vegeta, gałka muszkatołowa, pieprz
Wykonanie:
Ciasto wykładamy do formy.
Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni przetartej wcześniej octem winnym, dzięki czemu tłuszcz nie pryska na nas :)
Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku.
Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku, większość cebuli (3/4), a na wierzchu układamy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i posypujemy je resztą boczku.
Składniki zalewy mieszamy z pozostałą cebulą.
Zalewą polewamy przygotowany placek i pieczemy ok 50 minut w rozgrzanym piekarniku.
Smacznego :)
1 komentarz:
mmmmmmmmmm uwielbiam takie dania !
Prześlij komentarz